Zpěvák Dan Bárta dokázal, že je i skvělý odonatolog

Zpěvák Dan Bárta přednášel s lehkostí i humorem.
Foto: Martina Šaradínová
pátek 23. října 2015, 09:11 - Text: Martina Šaradínová

O výzkumu vážek ve Francouzské Guyaně, na Papui – Nové Guinei, Borneu či v Jihoafrické republice hovořili ve čtvrtek na přírodovědecké fakultě odonatologové Aleš Dolný z Ostravské univerzity a zpěvák Dan Bárta. Ten sice nezazpíval, ale zase prokázal vynikající znalosti z oboru. Dlouholetý koníček se pro něj navíc stal i předmětem vysokoškolského studia, je posluchačem Ostravské univerzity.

Odborný zájem Bárty o vážky, které během výzkumu dokumentuje pomocí fotoaparátu i skeneru, vyústil v řadu zahraničních cest. Společně s Alešem Dolným mají za sebou i velmi úspěšnou publikaci Vážky České republiky či knihu Vážky Sungai Wainu.

„Hudba je ta, bez které neumím žít, nicméně biologii miluju. Pro mě je to koníček, který vychází už z dětství. Vždycky jsem sbíral havěť a měl doma v akvárku brouky. Muzika mi umožnila najít si trochu času, abych se k tomu mohl vrátit. Bez hudby bych se obešel hůř, ale biologie je tak hluboký zájem a velký relax, že bych se jí vzdal velmi nerad,“ prozradil ještě před přednáškou Bárta, který se vstupem do sálu proměnil v odonatologa s velkým smyslem pro humor.

„Bral si často slovo v důležitých chvílích, kdy se mluvilo o konkrétních druzích a výsledcích výzkumu. Ukázal, že je odborník. Jsem přesvědčen, že kdyby teď mohl nastoupit na doktorské studium, stoprocentně uspěje. Horší pro něj paradoxně je nynější bakalářské studium aplikované ekologie, kdy musí zvládnout řadu disciplín, které jsou mu vzdálenější, a splnit povinnosti včetně účasti na výuce,“ zhodnotil vystoupení Bártův kolega a školitel Aleš Dolný, absolvent olomoucké přírodovědecké fakulty.  

Vážky se staly předmětem jejich zájmu nejen proto, že se jedná o krásná stvoření, ale jsou podle nich také velmi dobrými bioindikátory. „Jsou dobře viditelné, poměrně snadno identifikovatelné a využívají širokou škálu biotopů. Na světě je popsáno necelých 6000 druhů,“ doplnil Dolný.

 Za sebou mají oba muži pět společných výzkumných cest do tropů, proto mohli velmi zasvěceně hovořit o výzkumu v těchto krajích i jeho úskalích.  Na svých vědeckých expedicích vážky dokumentují například i pomocí skeneru. „Úskalím tropické odonatologie je i to, že se pracuje na dvě směny. První je denní, kdy se chytá, a druhá noční, kdy se skenuje,“ prozradil s úsměvem Bárta.

V současné době spolu dokončují pro nakladatelství Academia vydání atlasu Vážky České republiky doplněné o nové informace. V budoucnu by se rádi vrátili zpět na Francouzskou Guyanu nebo Papuu – Novou Guineu a navázali tam na vlastní předchozí výzkumy.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.