Zatmění Slunce sledovali na přírodovědecké fakultě děti, studenti i senioři

Zatmění Slunce sledovali přírodovědci nejen dalekohledy.
Fotogalerie: Martina Šaradínová, foto v textu: Tomáš Opatrný
pátek 20. března 2015, 13:25 - Text: Martina Šaradínová

Hrátky Slunce a Měsíce sledovali dnes lidé z terasy v nejvyšším patře přírodovědecké fakulty na Envelopě. Katedra experimentální fyziky a Společná laboratoř optiky pořádají obdobné akce při výjimečných astronomických jevech pravidelně. Dnešní možnosti pozorovat částečné zatmění Slunce využili nejen studenti a zaměstnanci fakulty, ale i středoškoláci, žáci základních škol a veřejnost.

Částečné zatmění Slunce lze z Česka pozorovat poměrně zřídkakdy. „Toto zatmění patří k těm větším, dnes bylo zakryto zhruba třiasedmdesát procent slunečního disku. Podobné, o něco menší zatmění, budeme moci sledovat zase až za šest let,“ uvedl Ondřej Haderka ze Společné laboratoře optiky a vědecký ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů.

K zatmění Slunce dochází, když se Měsíc na své pouti kolem Země dostane na spojnici Země – Slunce. „Protože jeho úhlová velikost na obloze je prakticky stejná jako úhlová velikost Slunce, zakryje nám sluneční disk. Jako úplné bylo dnes toto zatmění viditelné z jiných částí Země, ze Špicberků a Faerských ostrovů. U nás ho lze považovat za poměrně výrazné zatmění. Lidské oko je ale na malé změny jasu natolik necitlivé, že v běžném životě zatmění nijak nepocítíme,“ vysvětlil Haderka.

Lidé upírali zrak nejen na oblohu

Zejména krátce před a při vrcholu zatmění ve zhruba 10:45 praskala terasa ve švech a u okulárů se tvořily fronty. K dispozici zde byly celkem čtyři přístroje. Dva dalekohledy pozorovaly Slunce přímo, obraz z jednoho dalekohledu odborníci promítali na bílou desku, z dalšího pak na velkou televizní obrazovku. Přesto přišly na řadu i černá svařovací sklíčka, cédéčka, diskety, černé fólie či speciální brýle.

„Byl to nezapomenutelný zážitek, který se opakuje jednou za hodně dlouhou dobu. Zatmění Slunce si pamatuji i z dětství, kdy jsme byli s rodiči na dovolené a pozorovali je. Na univerzitě jsou pro to mnohem lepší podmínky, jsou tu dalekohledy a i promítání na obrazovku je vynikající,“ řekl student geoinformatiky Tomáš Pour.

Pozorování přilákalo i školáky

Pozorování na přírodovědecké fakulty přilákalo i několik škol, mimo jiné přišli i studenti veřejné správy ze Střední odborné školy v Olomouci. „Čím méně přírodních věd učíme, tím více se snažíme umožnit studentům praktické ukázky. Je to taková hodina fyziky v terénu,“ uvedla učitelka Pavla Suchánková

Pozorování na přírodovědecké fakultě se konají vždy při výjimečných astronomických úkazech. Zatmění Slunce je pro veřejnost příznivé v tom, že nastávají v denní dobu. Letos v září budou přírodovědci připraveni ještě na zatmění Měsíce. Při něm ale patrně tak velká účast jako dnes nebude, protože se uskuteční v časných ranních hodinách.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.