Zahájení i závěr sympozia Chiranal patří elitním vědcům

Konferenci zahájil svojí přednáškou profesor František Švec.
Foto: Martina Šaradínová
úterý 11. února 2014, 07:56 - Text: Martina Šaradínová

Odborníkům z oblasti separačních věd je určené sympozium Pokroky v chromatografii a elektroforéze & Chiranal 2014, které začalo včera na přírodovědecké fakultě. Program završí v pátek přednáška profesora Wolfganga Lindnera z Vídeňské univerzity, významné postavy v oboru chromatografie a výzkumu chirality.

„Sympozium je dobře zavedenou platformou pro výměnu informací mezi zástupci akademické sféry, chemické praxe i společností zabývajících se vývojem a výrobou v oblasti separačních technik,“ uvedl jeden z organizátorů konference Petr Bednář.

Vědeckou diskuzi otevřel přední odborník na syntézy a využití monolitických stacionárních fází profesor František Švec z Kalifornské univerzity v Berkeley. „Mým hlavním zájmem jsou takzvané monolity. Jsou to polymerní materiály, které jsou porézní a používají se v chromatografii, což je dělící metoda,“ uvedl Švec, který před zahájením přednášky obdržel pamětní medaili Univerzity Palackého. Švec se s olomouckými výzkumníky neviděl poprvé, například Petr Bednář u něj absolvoval stáž a setkávají se i na odborných konferencích.

Zhruba 140 účastníků do pátku čeká 34 přednášek a 67 posterových sdělení, která budou jejich autoři prezentovat ve dvou posterových sekcích. Početné zastoupení má na sympoziu Slovensko, přijeli ale také odborníci z USA, Francie, Rakouska či Polska.

O vyvrcholení konference se postará profesor Lindner, jenž má se zdejšími výzkumníky úzké kontakty. Jeho přednáška bude součástí cyklu Rudolf Zahradník Lecture Series, který od loňského roku pořádá Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) a zve na něj nejvýznamnější světové odborníky z oblasti chemie, nanotechnologií a optiky.

„Profesor Lindner na přednášce obdrží od rektora Jaroslava Millera pamětní medaili Univerzity Palackého za celosvětově významný přínos v oblasti analytické chemie,“ řekla Monika Macharáčková z RCPTM. Přednáška se uskuteční v pátek v 11 hodin v aule přírodovědecké fakulty a nabídne komplexní pohled na využití iontoměničové chromatografie pro potřeby chirální separace látek.

Olomoučtí výzkumníci s Lindnerem spolupracují dlouhodobě. „Vědečtí pracovníci i doktorandi k němu jezdili na stáže, on zase poměrně často přednášel v Olomouci. Díky jeho kontaktům se naši zástupci mohli dostat na další prestižní světová pracoviště,“ ocenil spolupráci Bednář.

Konference Chiranal se koná každé dva roky, tradice započala před 19 lety. Pořadatelem je přírodovědecká fakulta ve spolupráci s RCPTM, českou společností chemickou a společností Teva Czech Industries. Kromě vědeckého programu letos účastníky čeká rovněž exkurze do laboratoří Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů či doprovodný kulturní program.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.