Workshop matematiků se letos chlubí hvězdným obsazením

Jean Mawhin patří k nejvýznamnějším hostům workshopu.
Foto: Martina Šaradínová
čtvrtek 5. února 2015, 14:16 - Text: Martina Šaradínová

Nejnovější poznatky z různých oborů matematické analýzy získávají v těchto dnech účastníci třetího ročníku konference nazvané Workshop on Applications of Modern Mathematics and Mechanics. Prezentují je špičkové osobnosti světové vědy, k nejvýznamnějším hostům patří Jean Mawhin z Katolické univerzity v Lovani či Celso Grebogi z univerzity v Aberdeenu.

„Zaměření přednášek je záměrně různorodé, vystupují specialisté z různých oblastí. Zabývali jsme se mimo jiné mechanikou kontinua či nelineárními diferenciálními rovnicemi. Zazněly zde různé příspěvky od prezentace hlubokých abstraktních výsledků po velmi reálné aplikace, jež zasahují různá odvětví od mechaniky až po společenské vědy,“ uvedl vedoucí pořádající katedry matematické analýzy a aplikací matematiky Jan Andres.

Podle něj se letos pořadatelům podařilo přilákat dosud nejvýznamnější osobnosti. Profesor Mawhin je laureátem mnoha ocenění, například v roce 2002 získal od Akademie věd ČR čestnou oborovou medaili Bernarda Bolzana za zásluhy v matematických vědách. Je světově uznávanou vědeckou osobností v několika oborech matematické analýzy, zejména v teorii nelineární funkcionální analýzy, teorii diferenciálních rovnic a teorii integrálu. Profesor Grebogi pracuje nejen v různých oblastech matematiky, například v teorii takzvaného deterministického chaosu, ale jeho výzkumy zasahují i do dalších přírodovědných a společenskovědních oborů. Stejně jako Mawhin je i Grebogi mnohonásobným laureátem prestižních ocenění, včetně několika čestných doktorátů.   

Od pondělí do pátku zazní na konferenci zhruba 25 příspěvků. Vystoupení jsou určena zejména pro doktorandy, ale také studenty magisterského studia či vysokoškolské pedagogy. „Smyslem je seznámit se s nejnovějšími poznatky. Studenti se potkají se špičkami oboru a také mohou sledovat, jak se výsledky bádání mají prezentovat,“ doplnil Andres.

Workshop je jednou z aktivit projektu Modernizace studijního programu Matematika, který končí letos v červnu. Setkání světově významných osobností vědy je tak jakýmsi vyvrcholením projektu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.