Výzkumníci z Helly se na vlastní žádost vrátili do lavic

Účastníci kurzu.
Foto: Martina Šaradínová
úterý 21. října 2014, 11:37 - Text: Martina Šaradínová

Výzkumníci z praxe vystřídali v pátek odpoledne na pár hodin běžné posluchače na přírodovědecké fakultě. Katedra matematické analýzy a aplikací matematiky připravila sérii kurzů pro pracovníky firmy Hella, která se zabývá vývojem a výrobou světlometů. Přednášky jim mají umožnit lépe se vypořádat se zlomyslnostmi matematiky.

„Těší nás, že si školení vyžádala právě společnost Hella, se kterou naše katedra dlouhodobě spolupracuje na úrovni výzkumu a vývoje i v oblasti praxí a stáží studentů,“ uvedl Rostislav Vodák, jeden z přednášejících.  

Výzkumníci z technologické firmy již mají za sebou čtyři ze šesti kurzů. Odborníci je provedli matematickým jazykem, na programu byly také principy procedurálního programování a výzkumníky čekají ještě statistické metody.

„Po mnoha letech, co jsem tuto školu opustil, jsem si chtěl matematiku znovu zopakovat a zatím se mi to daří. Forma výuky je jiná, daleko zábavnější. A hlavně sem chodím dobrovolně a s potěšením. Získané informace v práci určitě využiji, protože se zabývám i matematickými simulacemi,“ uvedl účastník Viktor Jelínek.

Zajímavou zkušeností jsou kurzy i pro vyučující. „Z pozice pedagoga je to úžasná zkušenost. Kolegové z výzkumné praxe mají v porovnání s našimi studenty mnohem větší motivaci se učit, protože získané informace potřebují pro svoji práci. Látce také mnohem více rozumí a mají nad matematikou větší nadhled. Myslím si, že podobné aktivity jsou důležité a univerzita na tomto poli bude hrát v budoucnu mnohem větší roli,“ domnívá se další pracovník katedry Tomáš Fürst.

Katedra v minulosti spolupracovala i s dalšími velkými technologickými firmami v regionu. Studenti si pochvalovali zejména možnost absolvovat v těchto podnicích odborné stáže.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.