Výstava zavádí do doby Cyrila a Metoděje

Slavnostní zahájení výstavy.
Foto: Martina Šaradínová
čtvrtek 24. září 2015, 12:00 - Text: Martina Šaradínová

Se životem světců Cyrila a Metoděje, jejich dobou i místy, která navštívili, seznamuje výstava v budově přírodovědecké fakulty. Je součástí projektu Cyril a Metoděj – autentický příběh naší země, jehož prostřednictvím Centrála cestovního ruchu Východní Moravy přibližuje veřejnosti život a odkaz slovanských věrozvěstů. Olomouc je poslední tuzemskou „štací“ výstavy, zájemci si ji mohou prohlédnout do konce září.

Výstava zahrnuje velkoformátové snímky fotografa Davida Bernarda i knižní publikaci o místech putování světců a zachycuje i pasáže originálního divadelního představení. Především ale propaguje projekt Centrály cestovního ruchu Východní Moravy, která k letošnímu výročí 1130 let od úmrtí Metoděje připravila roadshow po 40 místech v tuzemsku. „Přibližujeme lidem nejen významné momenty a přínos obou světců, ale také atmosféru velkomoravské doby. A to prostřednictvím historických artefaktů, ukázek starých řemesla divadelního představení,“ uvedla ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Dana Daňová.

Uspořádání výstavy v Olomouci je symbolické. Podle Miloslava Pojsla z cyrilometodějské teologické fakulty bratři ze Soluně v Olomouci skutečně byli. „Archeologické vykopávky ukázaly, že Olomouc patří k velkomoravským hradiskům. Někteří badatelé se dokonce domnívají, že význam Olomouce se dá srovnat se Starým Městem u Uherského Hradiště a Mikulčicemi, tedy že to bylo jakési třetí nejvýznamnější centrum Velkomoravské říše. Je to místo, kam nepochybně noha Konstantina a Metoděje - a když ne obou, tak Metoděje bezpečně -  došlápla,“ řekl na vernisáži Pojsl.

Výstava se nachází ve druhém a šestém patře přírodovědecké fakulty. Zájemci si ji mohou prohlédnout v pracovní dny od 09:00 do 17:00 do 30. září. Poté se putovní výstava vydá do Krakova a následně do Vídně. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.