Vědci z RCPTM pomohli gymnazistům k ceně České hlavičky

Martin Vondrák a Tomáš Heger (zprava) při předávání ocenění.
Foto: ceskahlava.cz
pátek 6. listopadu 2015, 11:00 - Text: Martina Šaradínová

Významné ocenění pro vědecké talenty České hlavičky letos doputovalo i do Olomouce. V jedné z kategorií ho získali studenti Slovanského gymnázia Tomáš Heger a Martin Vondrák, kteří se prosadili s prací z oblasti počítačové biochemie. Velkou zásluhu na tom mají i jejich školitelé z přírodovědecké fakulty a Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM).

Oba studenti se mohou pochlubit několika významnými úspěchy za vědu, v minulosti sklízeli ceny ve Středoškolské odborné činnosti, projektu Badatel i na mezinárodním poli. Českých hlaviček si ale velmi cení. „Pro mě je to určitě nejvyšší ocenění, jaké jsem kdy dostal. Je to největší úspěch v mém životě,“ uvedl Vondrák. Stejně vysoko staví ocenění i jeho kolega.

Práce nazvaná Katalýza nukleotických ribozymů je výsledkem zhruba roční spolupráce obou gymnazistů s vědci z přírodovědecké fakulty. Zaměřili se zejména na geometrii místa, kde se řetězec molekuly RNA štěpí. Pomocí statistiky se snažili najít určitý vzor, který každý z ribozymů při štěpení preferuje. Nakonec se jim podařilo bioinformaticky analyzovat veškeré známé krystaly aktivních míst těchto enzymů.

„Oba studenti projevili neobvyklé nadšení a zápal pro řešení vědeckého projektu. Dokázali však i pilně na projektu pracovat, samostatně zpracovávat odbornou literaturu, čerpat z ní poznatky a kriticky je třídit. Díky tomu teď zaslouženě sklízí úspěchy,“ řekl Pavel Banáš z RCPTM.

Zatímco Tomáš řešil především biochemickou a molekulárně-biologickou stránku výzkumu, Martin byl zběhlý v matematice.  „Takže jsme se dobře doplňovali, i když začátky spolupráce nebyly zrovna jednoduché. Jednalo se o bioinformatickou práci, proto nebylo nutné navštěvovat chemické laboratoře, ale vystačili jsme si se strukturní on-line databází a zobrazovacím programem. V něm jsme prováděli měření a následně je statisticky zpracovávali,“ přiblížil výzkum Heger. Letos oba studenty čeká maturita a věnují se každý svým vlastním výzkumům. Čas si najdou i na popularizaci vědy v Pevnosti poznání.

Ke společné práci by se chtěli vrátit, až budou studovat na vysoké škole. Zatímco Tomáš má poměrně jasno a bude se hlásit na zdejší přírodovědeckou fakultu na biochemii, Martin váhá mezi chemií v Olomouci a Matematicko-fyzikální fakultou v Praze.

Cena GENUS, jež je jednou z kategorií soutěže České hlavičky, se uděluje za nejlepší práce v oblasti přírodních věd zabývajících se prostředím kolem nás. Olomoučtí gymnazisté se zaměřili na oblast, v níž se očekává řada nových poznatků významných například pro genovou terapii. Skutečnost, že ribozymy mají schopnost působit jako enzymy, objevili vědci poměrně nedávno. Zjištění znamenalo významný milník v biovědách a v roce 1989 za ně Sidney Altman a Thomas Robert Cech získali Nobelovu cenu. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.