Vědci hledají způsoby, jak využít polymery v protinádorové léčbě

Chemik Tomáš Entrych přednášel zaplněné aule přírodovědecké fakulty.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 24. dubna 2014, 07:55 - Text: Martina Šaradínová

Problematice cílené léčby nádorových onemocnění pomocí polymerních léčiv patřila ve středu odpoledne další část cyklu Současná chemie na přírodovědecké fakultě. Přednášku pronesl Tomáš Entrych z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR.

Podle odborníků mohou polymery sloužit jako nosiče, které dopraví například léčivo cíleně k nádoru. Zkoumají se ale i jejich možnosti v oblasti diagnostiky a také v genové terapii, kdy se do cílových buněk dopravuje část genetické informace.

„Cílem mé přednášky bylo informovat zdejší studenty o tom, že se takový výzkum v České republice dělá. A také že polymerní materiály mají svoje využití nejen jako technologické plasty nebo obalový materiál, ale podle nás budou mít i nezastupitelnou roli v medicíně,“ uvedl Entrych. 

Lék přímo do cíle a ve vyšších dávkách

Polymery díky své struktuře umožňují podle vědce to, že léčivo na nosič navázané v organismu cirkuluje delší dobu. Lze tak dosáhnout jeho protrahovaného účinku nebo řízeného uvolňování v koncentraci, která vede k potřebnému účinku. Navíc je možné polymerní systém nasměrovat do daného místa v organismu, například přímo do nádorů. Tímto způsobem lze také podávat daleko vyšší dávky, které mají lepší účinek na cílovou tkáň, ale naopak neohrozí zdravé tkáně.

„Tyto systémy mohou být v humánní medicíně využité tam, kde klasická léčiva selhávají. Dávají pacientům další možnost, protože jsou více specifická a dokáží léčit i to, na co klasická nízkomolekulární léčiva nestačí. V budoucnu by možná mohly nízkomolekulární léčiva nahradit, ale to podle mne není otázka nejbližších dvou tří dekád,“ doplnil Entrych.

Dominantní role chemie

V Ústavu makromolekulární chemie již vzniklo několik léčebných preparátů na konkrétní druhy nádorových chorob. U některých z nich byly prokázány účinky na zvířatech, potřebné jsou ale ještě klinické zkoušky, které trvají několik let a jsou velmi nákladné.

„Úspěch v léčbě nádorů stojí na chemii. Chemik všechno udělá a lékař to aplikuje,“ reagoval na přednášku Hobza. 

Obdobné problematice, tedy cílenému přenosu protinádorových léčiv, se bude věnovat i závěrečná přednáška cyklu. Tentokrát ale budou hrát hlavní roli nanočástice. O jejich možnostech v lékařské diagnostice i terapii promluví 30. dubna ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Radek Zbořil.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.