V Současné chemii vystoupí eso ve výzkumu rakoviny Jiří Bártek

Profesor Jiří Bártek.
Foto: Pavel Konečný
úterý 1. března 2016, 08:00 - Text: Martina Šaradínová

Nejcitovanější český vědec v oblasti biologických a medicínských věd Jiří Bártek, který vede centrum pro výzkum rakoviny v Kodani a působí i v olomouckém Ústavu molekulární a translační medicíny, vystoupí ve středu v aule přírodovědecké fakulty s přednáškou Mechanismy genomové integrity a buněčného cyklu a jejich význam v biologii a medicíně. Stane se druhým hostem letošního cyklu Současná chemie, jehož cílem je představit čtyři velké objevy české vědy.

„Jsem velice pyšný, že se mi ho podařilo pro letošní ročník získat. Profesor Bártek je bez diskuze nejlepší současný vědec českého původu. Jestli má někdo z Čechů šanci na Nobelovu cenu, pak je to on. Bude hovořit o pracích spojených s prevencí onkologických onemocnění,“ uvedl organizátor již 11. ročníku přednáškového cyklu Pavel Hobza, který pro změnu patří k nejcitovanějším světovým chemikům.

Profesor Bártek se věnuje zejména výzkumu regulačních mechanismů dělení nádorových buněk a mechanismů vedoucích ke vzniku nádorů. Je autorem téměř 400 původních vědeckých prací a článků s více než 41 tisíci citací, získal řadu prestižních ocenění. Je také prvním absolventem v historii Univerzity Palackého, který obdržel čestný titul doctor honoris causa od své alma mater.

Cyklus Současná chemie letos zahájil 24. února astrofyzik a astronom Jiří Grygar. V dalších týdnech před zájemce z řad akademické obce i široké veřejnosti předstoupí ještě biochemik Jiří Šponer s přednáškou nazvanou Přišel život z vesmíru? a Jaroslav Doležel s výkladem o složitých genomech rostlin. Přednášky se konají vždy ve středu od 15:00.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.