V Pevnosti poznání se opět staví

Pevnost poznání je součástí olomoucké Korunní pevnůstky.
Foto: archiv PP
úterý 7. října 2014, 08:03 - Text: Martina Šaradínová

Po několikaměsíční přestávce panuje v budoucím science muzeu Pevnost poznání opět stavební ruch. Rekonstrukce historického objektu Korunní pevnůstky se ujala kroměřížská firma VW Wachal, která vyhrála výběrové řízení na zhotovitele stavby a slíbila práce dokončit do poloviny ledna příštího roku. Vystřídala ostravský O.K.D.C. mont, který skončil v insolvenci.

„Některé práce předchozí firmy nebyly provedeny kvalitně, proto se musí v rámci dostavby opravit a předělat. Náklady na rekonstrukci se proto mírně navýšily. Nový stavitel to nemá lehké, ale věříme ve zdárné dokončení stavby,“ řekla tajemnice přírodovědecké fakulty Jana Zimová.

Stavebníci musí dokončit hrubé instalace veškerých rozvodů, podlahy, sádrokartony jednotlivých místností, skleněné příčky, výtahovou šachtu, schodiště nebo fasádu. Dosud se na stavbě proinvestovalo zhruba 54 milionů korun, více než polovina této částky ještě zbývá.

Pokračuje výroba originálních exponátů

Začátkem prosince začne montáž nábytku a instalace větších exponátů. „Jsme rádi, že můžeme pokračovat v tvorbě interaktivního centra. Budeme v něm popularizovat vědu a techniku a přinášet lidem odpovědi na otázky, které je zajímají,“ řekla koordinátorka projektu a vedoucí centra popularizace vědy a výzkumu přírodovědecké fakulty Blanka Krausová.

V uplynulých měsících odborníci intenzivně pracovali na jednotlivých exponátech a technickém zázemí muzea. Vytvářeli například obří model oka, mozku, čističky odpadních vod a přečerpávací elektrárny, koryto řeky, planetární váhu nebo světelnou harfu.

První v centru Moravy

Pevnost poznání se stane prvním centrem popularizace vědy a výzkumu na střední Moravě. Vzniká díky operačnímu programu Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejnost se do něj poprvé podívá na začátku příštího roku, kdy by měl být zahájen pilotní provoz. Vedle interaktivních expozic budou v centru také laboratoře, ateliéry a studia, v nichž najdou zázemí školy, rodiny s dětmi i turisté.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.