V akademickém senátu přírodovědců zasedne více než polovina nových členů

Volby do akademického senátu přírodovědecké fakulty
Fotogalerie: Velena Mazochová
pátek 11. dubna 2014, 11:30 - Text: Velena Mazochová

Celkem osm současných senátorů obhájilo svůj mandát ve volbách do akademického senátu přírodovědecké fakulty. Mezi akademiky byl nejúspěšnější stávající předseda Marek Jukl, který obdržel 195 hlasů. Kompletní obměnou prošla studentská část senátu.

Ve čtrnáctičlenné komoře akademiků budou v příštích třech letech i nadále působit současní senátoři Marek Šebela, Miroslav Strnad, Petr Illík, Libor Kvítek, Michal Otyepka, Jana Talašová a Tomáš Fürst.

Spolu s nimi zasedne do senátorských křesel šest nováčků – Vladan Ondřej, Tomáš Opatrný, Irena Smolová, Vít Voženílek, Libor Machala a Jan Peřina.

Kdo v senátu nebude

Mandát naopak neobhájili Jaromír Fiurášek, Petr Bednář, Miloš Fňukal, Pavel Nováček a Martin Rulík. Post senátora opustí také Martin Duchoslav, který znovu nekandidoval. Na prvním místě „pod čarou“ se umístil bývalý děkan Juraj Ševčík.

Studentskou část obsadí sedm zcela nových zástupců. V senátorské práci hodlal pokračovat pouze Jakub Navařík, který svou kandidaturu neproměnil. Získaný počet hlasů mu vynesl pozici prvního náhradníka.

Rozhodovala i osobní zkušenost

O novém složení jednadvacetičlenného akademického senátu rozhodlo celkem 1226 voličů, z toho 315 akademických pracovníků a 911 studentů. Volební účast akademiků se vyšplhala na 62 procent, u studentů představuje počet platných odevzdaných lístků téměř pětadvacetiprocentní účast. Volby proběhly ve středu 9. dubna v hlavní budově na Envelopě a ve čtvrtek 10. dubna v areálu fakulty v Holici.

Mezi kritéria, podle kterých voliči vybírali své favority, patřily například osobní zkušenost nebo obsah konkrétních volebních programů. „Některé z kandidátů osobně znám a myslím, že nás budou dobře zastupovat,“ uvedla po své volbě odborná asistentka katedry geografie Renata Pavelková.

„Vybírala jsem podle volebních programů. Velké plus měl například kandidát, který se chce zasadit o zlepšení menzy a nadchla mne také cyklouniverzita,“ prozradila studentka geologie Tamara Koštuříková.

Matúš Ágh, student digitální a přístrojové optiky, kroužkoval výhradně podle oborové příslušnosti. „Volil jsem lidi z optiky. Znám je už delší dobu a jejich kampaň se mi zdála být velmi vhodná pro náš obor,“ dodal Ágh.

Akademický senát je samosprávný zastupitelský orgán fakulty volený na tříleté funkční období. Jeho členy volí ze svých řad akademická obec – studenti a pedagogové. Určuje dlouhodobé směřování fakulty v návaznosti na dlouhodobý záměr univerzity. Volí děkana, schvaluje rozpočet a kontroluje využívání finančních prostředků fakulty. K jeho pravomocem patří také rozhodování o změnách v uspořádání fakulty, schvalování jejích výročních zpráv a vnitřních předpisů.

Současní senátoři se ke svému poslednímu jednání sejdou 23. dubna. Ustavující zasedání nového senátu je plánováno na 22. května. Všechna zasedání akademického senátu jsou veřejně přístupná. 

Volební výsledky s počty hlasů 

Akademičtí pracovníci

Marek Jukl, katedra algebry a geometrie

195

Marek Šebela, Centrum regionu Haná

159

Miroslav Strnad, Laboratoř růstových regulátorů

150

Petr Illík, Centrum regionu Haná

144

Vladan Ondřej, katedra botaniky

144

Tomáš Opatrný, katedra optiky

142

Libor Kvítek, katedra fyzikální chemie

137

Michal Otyepka, katedra fyzikální chemie

135

Irena Smolová, katedra geografie

135

Vít Voženílek, katedra geoinformatiky

124

Jana Talašová, katedra mat. analýzy a aplikací matematiky

118

Libor Machala, RCPTM

116

Tomáš Fürst, katedra mat. analýzy a aplikací matematiky

115

Jan Peřina, Společná laboratoř optiky UP a FÚ AV ČR

112

Studenti

Martin Schlossarek, Mezinárodní rozvojová studia

367

Jan Krušinský, Regionální geografie

359

Michaela Janáková, Regionální geografie

357

Eva Komlossyová, Mezinárodní rozvojová studia

352

Filip Šmahel, Regionální geografie

350

Vojtěch Nezval, Regionální geografie

341

Kateřina Procházková, Mezinárodní rozvojová studia

327

Zdroj: AS PřF UP


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.