Univerzita poprvé hostí mezinárodní konferenci chemiků

Konference se účastní i jeden z nejuznávanějších medicinálních chemiků profesor Marvin Miller z USA.
Foto: Martina Šaradínová
pondělí 2. září 2013, 13:38 - Text: Martina Šaradínová

O aktuálních výsledcích v oblasti syntézy a studia vlastností heterocyklických sloučenin debatují ode dneška účastníci mezinárodní konference Blue Danube Symposium on Heterocyclic Chemistry. V Olomouci se koná vůbec poprvé, a to na půdě přírodovědecké fakulty a Ústavu molekulární a,cnbsp;translační medicíny lékařské fakulty.

Do čtvrtka si účastníci vyslechnou 35 přednášejících z Evropy, ale i Austrálie, Kanady či USA. Mezi nejvýznamnější hosty patří například profesor Eric De Clerk z Belgie, který se podílel s profesorem Antonínem Holým na vývoji nejúčinnějších antivirálních preparátů, či jeden z neuznávanějších medicinálních chemiků, profesor Marvin Miller z USA.

„Minimálně v evropském měřítku se jedná o prestižní konferenci. Pozvali jsme významné chemiky z oblasti heterocyklické chemie. To má velký význam pro rozvoj další spolupráce přírodovědecké a lékařské fakulty se zahraničními laboratořemi. Některé projekty se již rozběhly, existuje rovněž výměna studentů mezi pracovišti. Plánujeme spolupráci s dalšími profesory, konference k tomu dá základ,“ uvedl hlavní organizátor akce Jan Hlaváč z katedry organické chemie.

Heterocyklické sloučeniny pro vývoj léčiv

Heterocyklické sloučeniny jsou organické cyklické látky, které mimo atomů uhlíku obsahují v cyklu i jiné atomy, takzvané heteroatomy. Vyskytují se často v přírodních látkách a některé jsou nezbytné pro život.

„Heterocyklická chemie se vyvíjí a dnes se více než dříve zaměřuje do bioheterocyklické chemie a materiálové heterocyklické chemie. Jde o to využít heterocyklické sloučeniny například pro výrobu léčiv a aplikací při syntéze takzvaných pokročilých materiálů. Stále hledáme nové látky a ukazuje se, že jsou to právě menší molekuly, heterocyklické sloučeniny, které mají významné vlivy na různé enzymy a ovlivňují například i vývoj rakoviny,“ nastínil témata příspěvků člen vědeckého výboru profesor Milan Potáček z Masarykovy univerzity.

Konference se koná popatnácté, na jejím pořádání se podílejí kromě České republiky také Slovensko, Slovinsko, Maďarsko a Rakousko. V tuzemsku se konala v roce 1996 a 2005 v Brně, letos má premiéru v Olomouci. „Oslovili jsme zdejší kolegy, protože je zde rozvinutá heterocyklická chemie. Účastníci se navíc rádi podívají do jiného města,“ doplnil Potáček.

Témata pro studenty

Konference se koná do čtvrtka. V pátek na ni naváže seminář s vybranými hosty konference. „Pro studenty bude uzpůsobena i tématika, aby jí lépe porozuměli,“ doplnil Hlaváč.

Pozvání na konferenci přijalo na 150 odborníků z oblasti organické a medicinální chemie, z toho dvě třetiny zahraničních. Nejvíce cizinců přicestovalo z Maďarska, Slovenska a Rakouska.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.