Univerzita měla zástupce na jednání Evropské biotechnologické federace

Jednání Výkonné rady Evropské biotechnologické federace v Barceloně.
Foto: Karolina Chvátalová
úterý 4. února 2014, 11:19 - Text: Martina Šaradínová

Ředitel Ivo Frébort a projektová manažerka Karolina Chvátalová zastupovali na konci ledna v Barceloně Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum na zasedání Výkonné rady Evropské biotechnologické federace. Jeho účastníci se věnovali zejména přípravě 16. Evropského kongresu o biotechnologii.

Evropská biotechnologická federace (EFB) je nezisková organizace sdružující národní biotechnologické asociace, univerzity, vědecké instituce, biotechnologické firmy a odborníky. Její výkonná rada se schází každého půl roku. V centru Katalánska se její členové zabývali například časopisem New Biotechnology, jenž vychází pod záštitou federace, finanční situací organizace či možností užší spolupráce jednotlivých sekcí. Mezi účastníky nechyběl prezident federace Marc Van Montagu, který loni navštívil olomoucké centrum.

Zaměření na environmentální technologie

Klíčovým bodem zasedání bylo upřesnění vědeckého programu a propagace Evropského kongresu o biotechnologii (ECB16), který se uskuteční v červenci v Edinburgu. Výkonná rada Evropské biotechnologické federace chce letošní kongres zaměřit na environmentální technologie.

„Kromě přednášek týkajících se témat jako bioprocessing, biochemické inženýrství, průmyslová biotechnologie, biokatalýza, systémová a syntetická biotechnologie, rostlinná a klinická biotechnologie se uskuteční doprovodné workshopy o publikování vědeckých výsledků nebo o možnostech uplatnění absolventů přírodovědných oborů. Plánuje se i informační schůze pro nové členy federace,“ uvedla Chvátalová.

Hrozba potravinové krize 

Cílem EFB je propagace biotechnologie, podpora bezpečného, udržitelného a přínosného využití přírodních věd, výzkumu a špičkových inovací v biotechnologii nebo poskytování prostoru pro interdisciplinární a mezinárodní spolupráci. Věnuje se i vědeckému vzdělání a zprostředkování dialogu mezi vědeckou obcí a širokou veřejností.

„Hlavním úkolem federace je ukázat Evropanům, zejména politikům Evropské unie, že je nutné zodpovědně přistoupit k řešení hrozící potravinové krize. Bioekonomika by se měla stát prioritou zemědělské politiky unie již nyní, za dvacet až třicet let už může být pozdě,“ uvedl bývalý vedoucí Generálního ředitelství pro výzkum Evropské komise Alfredo Aguilar. Doplnil, že Evropa se musí zbavit mýtů o geneticky modifikovaných organismech. Součástí bioekonomické strategie je kromě zajištění dostatku potravy i vytváření nových pracovních příležitostí a zefektivnění práce farmářů v Evropě i v rozvojovém světě. Důkazem toho, že globální potravinový a populační problém nabývá na intenzitě, je i vyhlášení „potravy“ tématem pro světovou výstavu Expo 2015 v Miláně. EFB se jí hodlá zúčastnit.

Evropská biotechnologická federace má 108 členů z řad institucí z celé Evropy a 17 tisíc členů z řad odborníků.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.