Univerzita hostila vědce, jenž otevřel cestu k využití molekul v elektronice

Mario Ruben přednášel na přírodovědecké fakultě.
Foto: Martina Šaradínová
úterý 20. května 2014, 16:56 - Text: Martina Šaradínová

Využití magnetických molekul při konstrukci elektronických zařízení, tedy oblast spintroniky, přiblížil dnes posluchačům v aule přírodovědecké fakulty německý chemik Mario Ruben. Svým vystoupením uzavřel ve stávajícím akademickém roce přednáškový cyklus Rudolf Zahradník Lecture Series, který se koná pod záštitou Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM).

Výzkumník z Karlsruhe Institute of Technology spolupracuje se skupinou anorganických chemiků v RCPTM. To ale podle ředitele centra Radka Zbořila nebyl jediný důvod, proč vědce do Olomouce pozval.

„Profesor Ruben pracuje ještě s menšími objekty, než jsou nanomateriály, a to je skutečně co říct. Využívá vlastností magnetických molekul pro vytváření nových objektů – nanozařízení, kde molekulární systémy vzájemně reagují s nanosystémy. Ukazuje se, že využití spinových vlastností magnetických molekul může hrát velmi důležitou roli při konstrukci nových elektronických zařízení,“ uvedl Zbořil.

Podle něj se práce Rubena pohybuje na hranici nanomateriálového výzkumu, anorganické chemie a fyziky. „Ruben spolu se svými kolegy otevřel dveře k využití molekul a hybridních molekulárních a nanostrukturních materiálů v elektronice,“ upozornil Zbořil.

Přednášející motivují

Velkým přínosem byla přednáška i pro Ivana Nemce z RCPTM, který s vědcem spolupracuje. „Naposledy jsem u něj byl na pracovní stáži v únoru. I tak pro mě byla přednáška velmi prospěšná. Je zajímavé vidět, kam se tato oblast vyvíjí,“ uvedl Nemec.

Vědecké výsledky německého badatele ocenila i prorektorka Ivana Oborná, která mu předala pamětní medaili. „Je skutečnou špičkou ve svém oboru. Setkání s ním může být velkou výzvou k odbornému růstu. Když si uvědomíme jeho vědecké úspěchy, je jeho návštěva velkým přínosem pro přírodovědeckou fakultu i celou univerzitu,“ uvedla Oborná. Ruben publikoval více než 120 vědeckých publikací, které se dočkaly 4500 citací.

Studentů by mohlo chodit více

Rubenovo vystoupení uzavřelo první akademický rok v historii cyklu Rudolf Zahradník Lecture Series.

„Jsem velmi spokojený s kvalitou přednášejících, tu držíme na vysoké úrovni. Těší mě také, že většina témat je úzce provázána s Regionálním centrem pokročilých technologií a materiálů. Úplně spokojen nejsem s účastí studentů na těchto přednáškách, ta by mohla být vyšší,“ zhodnotil první ročník Zbořil. V příštím akademickém roce se hodlá více zaměřit na popularizaci přednáškového cyklu a přilákat tak minimálně více posluchačů z fyzikálních a chemických oborů.

Cílem přednáškového cyklu je představit na české půdě nejslavnější a nejúspěšnější světové vědce z chemického a materiálového výzkumu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.