Unikátní technologie z RCPTM odhalí padělané potraviny či kosmetiku

Radek Zbořil (vlevo) a Václav Ranc převzali za technologii zlatou medaili z mezinárodní výstavy Invent Arena.
Foto: Martina Šaradínová
čtvrtek 30. června 2016, 14:00 - Text: Martina Šaradínová

Vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) Univerzity Palackého mají v rukou účinný nástroj pro boj s padělateli lihovin, parfémů či kosmetiky. Vyvinuli technologii, která může spotřebitele ochránit před nekvalitními napodobeninami a případně zabránit poškození jejich zdraví. O metodu už projevili zájem první investoři. Její komerční potenciál potvrzuje i zlatá medaile z mezinárodní výstavy inovací a patentů Invent Arena v Třinci, které se zúčastnili vystavovatelé z 21 zemí.

Technologie Key-Lock zabraňuje padělání výrobku pomocí unikátního páru zámku a klíče. „Princip metody je založen na vnesení vhodných molekul do produktu ve velmi nízkých koncentracích. Tyto molekuly fungují jako zámek, který výrobek chrání. Nanomateriál na bázi magnetických částic a nanostříbra s ukotveným chemickým klíčem pak dokáže tyto molekuly zcela selektivně nalézt, účinně separovat z prostředí pomocí magnetického pole a hlavně nesmírně citlivě stanovit pomocí metody povrchově zesílené Ramanovy spektroskopie. Dvojici zámek-klíč tak zná jen výrobce,“ vysvětlil princip ředitel RCPTM Radek Zbořil, který je jedním z autorů technologie.

Myšlenka vzešla ze základního výzkumu RCPTM, kdy stejný autorský tým publikoval v časopise Americké chemické společnosti Analytical Chemistry práce využívající podobný nanokompozit k detekci rekordně nízkých koncentrací diagnosticky významných molekul v krvi nebo mozkomíšním moku. „Odtud byl už jen krůček k myšlence, že nutně nemusíme pomocí nanoklíče molekuly jen hledat a stanovovat jejich koncentrace pro medicínské aplikace, ale že je můžeme ve formě jakéhosi zámku cíleně přidat do produktů, abychom ochránili jejich autenticitu,“ doplnil Zbořil.

Technologie Key-Lock vznikla na Univerzitě Palackého při řešení Proof-of Concept projektů, které napomáhají převádět výsledky vědy z akademického prostředí do praxe a podpořila je Technologická agentura ČR. Komerční potenciál technologie je obrovský. „Může se uplatnit především v potravinářském průmyslu, ale i kosmetice nebo při výrobě a distribuci pohonných hmot. Chemický zámek přidaný do produktu je identický s přírodními látkami, je zcela netoxický a nezatěžuje životní prostředí. Přidává se navíc v mimořádně nízkých koncentracích, které nedokáží odhalit konkurenční metody. Náklady na takovou ochranu jsou v porovnání s cenou výrobku minimální. Kromě spotřebitelů tak technologii určitě ocení především výrobci,“ objasnil Václav Ranc, spoluautor metody, kterou se univerzita rozhodla chránit evropským patentem.

Technologie Key-Lock se stala nejlepším exponátem na letošní výstavě technických inovací, patentů a invencí Invent Arena. Technické novinky, vynálezy, patenty a nové technologie na ní představovali soutěžící z více než 20 zemí. Olomoucký Key-Lock soutěžil v kategorii Chemie, zemědělství, zdravotnictví, biotechnologie. „Zlatá medaile pro Key-Lock je jasnou ukázkou toho, že na Univerzitě Palackého vznikají vysoce inovativní produkty a propojení mezi univerzitním a komerčním prostředím je čím dál silnější,“ uvedl Jiří Herinek, ředitel Vědeckotechnického parku UP, který univerzitu na mezinárodní výstavě zastupoval.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.