Umíme být i na světové špici, řekl vicepremiér po prohlídce vědeckého centra

Vicepremiér Bělobrádek při prohlídce RCPTM.
Foto: Martina Šaradínová
pátek 3. října 2014, 16:50 - Text: Martina Šaradínová

O kvalitě a financování české vědy i způsobech jejího hodnocení hovořili dnes zástupci univerzity s místopředsedou vlády pro vědu a výzkum Pavlem Bělobrádkem, který zavítal do Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) a budoucího interaktivního muzea Pevnost poznání.

Vicepremiér a předseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace si prohlédl některé laboratoře RCPTM včetně v tuzemsku nejvýkonnějšího elektronového mikroskopu. „Je vidět, že tady dělají špičkové věci a že když se chce, umíme být i na světové špičce. Podpora excelence je důležitá, ale také si musíme říct, že excelentní nebudou všechna centra, která vznikla,“ uvedl Bělobrádek.

Během výkladu o Univerzitě Palackého označil prorektor Miroslav Mašláň priority pro další úspěšný rozvoj naší alma mater. Patří k nim například zajištění stability instituciolnálního financování či udržitelnost nových výzkumných center.   

Kafemlejnek zřejmě zůstane

Jedním z diskutovaných témat byla proto i stávající metodika pro hodnocení české vědy nazývaná kafemlejnek. „Myslím si, že kafemlejnek zůstane, ale rozdělí se sektorově, patrně do tří částí. Naší ambicí je doplnit ho například o částečné kontrahování na delší dobu. S tím, že bychom chtěli, aby se hodnocení neprovádělo každoročně, ale třeba jednou za tři až pět let. To vidíme jako rozumnější,“ nastínil možné úpravy Bělobrádek. Současně podporuje větší zhodnocení komercializace výsledků vědy.

Zachování takzvaného kafemlejnku uvítali i zástupci univerzity. „Považuji to za důležité z hlediska udržitelnosti nejen pro nás, ale pro celou univerzitu. Trochu alarmující je ale pro mne velká snaha podporovat zejména aplikovaný výzkum a vazbu na průmyslové partnery, kterou jsem vyčetl mezi řádky vystoupení pana vicepremiéra. Já si nemyslím, že v této zemi je průmysl z hlediska inovací a vývoje podporován málo,“ uvedl ředitel RCPTM Radek Zbořil.

Shoda ohledně dlouhodobějšího financování

Pro prorektorku Jitku Ulrichovou je pozitivní představa, že se přinejmenším uvažuje o dlouhodobějším financování výzkumu. „To je myslím otázka, po které všichni voláme,“ uvedla. Místopředsedu vlády upozornila na problémy, které vysokým školám vznikají v souvislosti s oddalováním startu Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání.

„Dozvěděl jsem se problémy, které zde vidí jako zásadní. Jsem rád, že jsme se v názorech protli, vidíme to obdobně a teď budeme hledat řešení,“ uzavřel časově omezenou debatu Bělobrádek. Následně si prohlédl budoucí Pevnost poznání a seznámil se se skladbou chystaných expozic. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.