Účastníci letní školy před startem semestru pilují matematiku

Účastníci Letní školy matematiky dohánějí učivo matematiky.
Foto: Martina Šaradínová
středa 9. září 2015, 09:44 - Text: Martina Šaradínová

Prohloubit či doplnit znalosti ze střední školy si mohou před zahájením studia účastníci Letní školy matematiky, kterou od pondělí pořádá katedra matematické analýzy a aplikací matematiky na přírodovědecké fakultě. Až do pátku se novopečení vysokoškoláci budou věnovat například úpravám algebraických výrazů, rovnicím a nerovnicím či goniometrii.

„Studenti k nám nastupují s různou úrovní znalostí matematiky. Při výuce pak narážíme na problém, že někteří učivu vůbec nerozumí, protože jim chybí vědomosti ze střední školy. Cílem letní školy je proto jejich znalosti sjednotit. Mohou si zde také ujasnit, co všechno po nich budeme vyžadovat. Pokud cítí, že někde mají slabiny, mohou to včas začít řešit,“ objasnila smysl letní školy Iveta Bebčáková z pořádající katedry.

Někteří účastníci si podle ní potřebují vědomosti jen osvěžit, protože na vysokou školu nenastupují hned po maturitě. Jiní se účastní „pro jistotu“, aby si zopakovali to, co o prázdninách zapomněli.

Letní škola matematiky byla původně určena jen pro studenty nastupující do prvního ročníku matematických oborů na přírodovědecké fakultě. Letos se ale přihlásili i zájemci z jiných fakult. Celkem se letní školy účastní 17 osob. „Letos jsem mile překvapena kvalitou účastníků, oproti loňsku se velmi zvýšila. Studenti jsou opravdu aktivní,“ prozradila Bebčáková.

Letní školy se účastní i Marie Vítová, která nastupuje do prvního ročníku oboru Matematika – ekonomie se zaměřením na bankovnictví/pojišťovnictví. „Nepřicházím z gymnázia, ale odborné školy. Chtěla jsem dohnat mezery, abych neměla hned na začátku problémy. Výuka je velmi intenzivní a už jsme toho zvládli velmi mnoho. Určitě mi to prospěje,“ uvedla dívka.

Stejný obor se rozhodla studovat i další účastnice Letní školy matematiky Olga Gergišáková. I její motivace byla obdobná. „Měla jsem po maturitě rok pauzu, byla jsem na jazykové škole, proto potřebuji vše dohnat. Kurz je opravdu moc dobrý, vidím, že mám mezery,“ řekla studentka.

Letní škola matematiky se koná třetím rokem. Účastníci pracují se zlomky, upravují algebraické výrazy, řeší rovnice a nerovnice, soustavy nerovnic

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.