Účastníci konference mladých přírodovědců dokázali, že je věda baví

Studentská konference mladých přírodovědců letos slavila desáté výročí.
Fotogalerie: Eva Hobzová
pátek 13. května 2016, 13:00 - Text: Martina Šaradínová

Zapálení pro vědu, zdravé sebevědomí a často také nadstandardní znalosti a schopnost veřejně prezentovat svoji práci prokázali ve čtvrtek účastníci 10. studentské konference mladých přírodovědců. V Pevnosti poznání se během dne představilo v sekcích Badatel, Věda je zábava a Labyrint přes 90 účastníků ze středních i základních škol.

Jako každoročně konferencí vyvrcholila celoroční práce se žáky základních i středních škol. V části Věda je zábava jsou hlavními aktéry členové přírodovědných kroužků. Labyrint je internetová soutěž zaměřená na chemii, na konferenci se vždy koná její finále. Pro jednotlivce či dvojice, kteří si ve spolupráci s vysokoškolskými pedagogy chtějí vyzkoušet vědeckou práci na vysoké odborné úrovni, je určena sekce Badatel.

Sekce Badatel měla rekordní účast

„Jsem rád, že v sekci Badatel jsme měli v jubilejním roce rekordní počet 22 příspěvků. Část jsme proto museli vyčlenit do posterové sekce. Letošní novinkou je i to, že studenti, kteří by rádi vyjeli na zahraniční akce, mohli prokázat svoji schopnost prezentovat výsledky výzkumu v angličtině. Dlouhodobě je největší zájem o chemii, ale letos jsme byli schopni vytvořit samostatné sekce i pro matematiku, fyziku a biologii," prozradil hlavní organizátor konference Martin Kubala.

Podle něj je kvalita prací tradičně vysoká. „Prakticky všechny prezentace jsou minimálně srovnatelné s tím, co vídáme u obhajob bakalářek, ty nejlepší bych označil i za hodně slušné diplomové práce. Je vidět, že když se studenti pustí do tématu, o které mají zájem, jsou schopni dosáhnout výborných výsledků. Někteří z nich se následně stávají autory odborných publikací a jsou úspěšní v mezinárodních soutěžích," doplnil Kubala, který ocenil i práci školitelů. Většina účastníků spolupracovala s odborníky z olomoucké přírodovědecké fakulty. Dík podle Kubaly patří i všem, kteří se podíleli na organizaci konference, včetně zaměstnanců Pevnosti poznání. 

Budoucí vědecké naděje?

Hned tři „želízka v ohni“ měl v sekci Badatel Libor Kvítek z katedry fyzikální chemie a RCPTM. „Letošní studenti byli velmi šikovní a samostatní. Byl jsem sám překvapen, jak kvalitní prezentace si sami připravili," uvedl Kvítek.

K již ostříleným účastníkům Badatele patří Martin Vondrák ze Slovanského gymnázia, který představil dvě práce. „Minulý rok jsem dělal práci z oblasti biochemie, letos je to pro změnu materiálová chemie. Chtěl jsem si vyzkoušet něco jiného. Zjistil jsem, že materiálová chemie mě baví mnohem víc. Příští rok budu v tomto směru určitě pokračovat, protože se hlásím na přírodovědeckou fakultu na obor Chemie,“ potvrdil Vondrák, který se zabýval strukturními změnami doprovázejícími proces oxidace grafenu a v posterové sekci prezentoval svoji práci ze statistiky, jíž se věnuje už třetím rokem.

K nováčkům soutěže naopak patřila studentka prvního ročníku Gymnázia Velké Meziříčí Veronika Deketová, která zkoumala toxicitu nanočástic stříbra a její vliv na jednobuněčné a mnohobuněčné organismy. Zájem o nanočástice v ní vzbudily exkurze v Regionálním centru pokročilých technologií a materiálů, které absolvovala. Na konkrétním tématu se pak domluvila s docentem Kvítkem a výsledky svého bádání představila v angličtině. "Říkala jsem si, že jestli to mám pokazit, může se to stát i v češtině. Jazyk v tom nehraje roli. V angličtině jsem navíc už prezentovala loni na soutěži mladých fyziků," řekla dívka, která by se v budoucnu ráda věnovala výzkumu. 

Podporovat zájem o vědeckou práci je jedním z hlavních poslání konference. Účastníci na ní nejen seznamují s vlastním výzkumem, ale potkají se s dalšími zájemci o přírodní vědy a mohou se od nich inspirovat.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.