Tři profesoři dostali děkovný dopis

Ocenění profesorů.
Fotogalerie: Pavel Konečný
čtvrtek 19. září 2013, 16:48 - Text: Pavel Konečný

Profesor Jan Nauš, zakladatel biofyziky na olomoucké univerzitě, Milan Kamínek, který jako první u nás zavedl rovnátka, a průkopník hysteroskopie Milan Kudela dnes obdrželi děkovné dopisy rektora s gratulací k jejich kulatému či půlkulatému životnímu jubileu.

Zatímco na lékařské fakultě předal rektorovy dopisy profesorům děkan Milan Kolář, Jan Nauš zamířil za svým bývalým kolegou na rektorát. „Vážený pane profesore, milý Jendo, moc děkuji za to, co jsi pro univerzitu a přírodovědeckou fakultu vykonal,“ přivítal Nauše rektor Miroslav Mašláň.

Kolegiální blahopřání

Rektor vzpomněl i na to, jak s Naušem spolu sedávali v jedné pracovně a kvůli měření při jednom experimentu skákali ven každou hodinu oknem, protože neměli klíče. „Vážím si toho, že biofyzika vzkvétá a věřím, že bude i nadále,“ prohlásil rektor. Jsou rovněž spoluautory některých publikací. „Je výborný konstrukční fyzik,“ uvedl na rektorovu adresu oslavenec, který přiznal, že takový obřad nečekal. „Bylo to velkolepé a velice mě to potěšilo,“ řekl Nauš po slavnostním přijetí, u nějž byl i děkan přírodovědecké fakulty Juraj Ševčík, který mu věnoval hlavolam z Pevnosti poznání.

Nauš pracuje v Regionálním centru Haná a zároveň přednáší biofyziku či optické vlastnosti rostlin, úvod do biologické chemie nebo fyzikální aspekty fyziologie rostlin.

Na formě ocenění nezáleží

„Ocenění potěší vždy, není důležitá forma, zda je to dopis nebo medaile,“ řekl po přípitku u děkana Koláře profesor Kamínek. Byl prvním, kdo v 60. letech za železnou oponou zavedl pro své pacienty fixní rovnátka. „Dnes je má zhruba třetina mladé populace, a dokonce i dospělí nebo senioři,“ podotkl. Stále přednáší a stále se cítí pro společnost užitečný.

Podobně je na tom emeritní přednosta olomoucké gynekologicko-porodnické kliniky Milan Kudela. „Už mám všechny tři univerzitní medaile, bronzovou, stříbrnou i zlatou, tak jsem si myslel, že už jsem vyčerpal veškeré zásluhy. Dopis mě mile překvapil. Je to ocenění mé práce, takže mě to hřeje,“ uvedl Kudela. Na nedostatek práce si nestěžuje, pracuje ve fakultní nemocnici a nadále přednáší, pro zahraniční studenty i v angličtině.

Děkovný dopis rektora je jedno z formálních uznání, kterými Univerzita Palackého oceňuje své akademiky. Zpravidla bývá předáván na fakultách, osobní předání je spíše výjimkou.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.