Světová špička geoinformatiky rokuje v Olomouci

Vít Voženílek a zahraniční experti Itzhak Benenson, Menno-Jan Kraak a Terje Midtbø (zleva).
Foto: Velena Mazochová
úterý 15. října 2013, 11:30 - Text: Velena Mazochová

Významné osobnosti světové geoinformatiky a kartografie přivítala doktorandská konference, která byla včera zahájena na přírodovědecké fakultě.

Pozvání olomoucké katedry geoinformatiky letos přijali Terje Midtbø z Norwegian university of Science and Technology v Trondheimu, Itzhak Benenson z Tel-Aviv University a Menno-Jan Kraak z holandské University of Twente, viceprezident Mezinárodní kartografické asociace, který patří k nejvýznamnějším odborníkům v oblasti atlasové a digitální kartografie. „Je také spoluautorem učebnice kartografie, která byla přeložena do pěti světových jazyků, což je u odborné literatury poměrně výjimečné,“ objasnil vedoucí pořádající katedry Vít Voženílek.

Příležitost pro celou republiku

Cílová skupina studentů doktorského studia v oboru geoinformatika, kartografie a příbuzných oborů je v rámci republiky poměrně úzká. „Pracovišť, která nabízejí doktorská studia, není mnoho,“ uvedl za pořadatele Stanislav Popelka. Do Olomouce dorazili doktorandi z Brna, Prahy, Liberce i Ostravy. „Je to dobrá příležitost setkat se s významnými zahraničními hosty, kteří do Česka nejezdí často,“ potvrdil doktorand z Geografického ústavu Masarykovy univerzity Roman Bohovic. Celkem se konference spolu s pregraduálními studenty účastní asi stovka posluchačů. 

„Smyslem konference je soustředit dílčí výsledky dizertačních prací našich doktorandů právě v okamžiku, kdy do Olomouce pozveme skutečně světové kapacity a zároveň celou oborovou radu, docenty, profesory i jejich doktorandy z celé republiky,“ objasnil Voženílek.

Nová tradice 

Dnešnímu přednáškovému dni v olomouckém BEA Centru předcházely včerejší workshopy v režii olomouckých doktorandů. Byly zaměřeny například na problematiku fuzzy aritmetiky a její využití v geoinformačních systémech, na tvorbu webových mapových aplikací v cloudovém prostředí či metody a techniky vizualizace nejistoty prostorových dat. 

Program bude pokračovat zítřejší celodenní odbornou exkurzí a ve čtvrtek jej uzavřou závěrečné příspěvky zahraničních hostů. 

Druhý ročník InDOG doktorandské konference navazuje na úspěšné setkání v loňském roce. „Ohlasy byly velmi dobré, dokonce jsme museli čelit poměrně značnému nabobtnávání programu. Věřím, že kartografové a geoinformatici už mají Olomouc taktozabukovanoua sjíždějí se sem na pravidelná setkání,“ řekl Voženílek. Další se připravuje na jaro příštího roku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.