Studuj přírodu, vyber si mobilem

Repro: Žurnál UP
sobota 12. října 2013, 08:34 - Text: Martina Šaradínová

V nabídce přírodovědných oborů v celém Česku se nyní mohou středoškoláci lépe orientovat. Slouží jim k tomu nová mobilní aplikace Studuj přírodu, která vznikla na olomoucké přírodovědecké fakultě.

Složitou databázi vysokých škol uspořádal student pátého ročníku informatiky Lukáš Novák. „Během vývoje bylo nejtěžší zorientovat se ve velkém množství dat v původní databázi a připravit je pro použití v mobilní aplikaci. Odhaduji, že oborů bylo minimálně dva tisíce. Ale co bych neudělal pro svou alma mater,“ řekl Novák. Na univerzitě se již proslavil tím, že vytvořil aplikaci pro objednávání jídla v menze či alternativním prostředím pro studijní agendu.

Aplikace je určena pro mobilní telefony a tablety s Androidem. Po jejím načtení se uživateli zobrazí seznam měst a postupně se odkrývají další možnosti studia. Její ovládání je velice snadné a k oblíbenému oboru se student dostane během několika vteřin.

Lukáš Novák využil informace z projektu Přírodní vědy v 21. století. Cílem této iniciativy je podpořit zájem studentů o přírodní vědy, především chemii a biologii, a zvýšit kvalitu vzdělávání v těchto oborech. „Vycházeli jsme z původní databáze, která vznikla před rokem. Byla však jen pro tři obory, a proto jsme ji během prázdnin aktualizovali a doplnili. Pokud bude o aplikaci do budoucna zájem, rozšíříme ji na kompletní nabídku vysokého školství v České republice,“ upřesnila vedoucí Centra popularizace vědy na přírodovědecké fakultě Blanka Krausová.

Grafický návrh vytvořilo Studio Palec z Olomouce. Vycházelo z oranžové barvy loga přírodovědecké fakulty. „Těch chladných, technických vjemů je v počítačovém světě nad hlavu, a proto jsme stěžejní motiv aplikace – list jasanu – namalovali ručně. Stejně tak písmo v logotypu,“ řekl marketingový specialista Jan Žůrek.

Autoři aplikace chtěli, aby se středoškoláci lépe vyznali v nepřeberném množství informací, které se na ně valí ze všech stran. „Protože podporujeme nejmodernější formy vzdělávání, nevydali jsme papírovou knihu, ale vytvořili tuto aplikaci. Od uživatelů i ostatních škol uvítáme náměty na zlepšení nebo připomínky,“ dodala Krausová. Aplikace je k dispozici na studujprirodu.upol.cz

Přírodovědecká fakulta je výzkumně zaměřená fakulta poskytující bakalářské, magisterské i doktorské vzdělání v různých odvětvích matematiky, fyziky, chemie, biologie a věd o Zemi. Na podání přihlášek mají zájemci o studium čas do 28. února 2014.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.