Studentskou hymnu umí nejlépe zlatí absolventi

Promoci si po 50 letech zopakovalo zhruba 80 absolventů přírodovědecké fakulty.
Fotogalerie: Martina Šaradínová
sobota 7. listopadu 2015, 07:41 - Text: Martina Šaradínová

Titulem „zlatý absolvent“ či „zlatá absolventka“ se může ode dneška honosit téměř osm desítek bývalých studentů přírodovědecké fakulty, kteří v pátek absolvovali zlatou promoci. Někdejší posluchači, kteří promovali před 50 lety, byli zvědaví nejen na své kolegy, ale i budovu fakulty. Zpěvem studentské hymny by určitě zahanbili mnohé současné studenty.

„Beru jako veliký klad, že se tato akce koná, že se můžeme vidět a prohlédnout si fakultu. S některými se vidím po letech, je to pěkné,“ uvedla Milena Tuháčková, absolventka oboru Biologie - chemie, která svoji profesní dráhu zasvětila učitelství.

Svoji maminku doprovodila na zlatou promoci Marie Brixová. „Jsme obě absolventky této fakulty, i když já trošku mladší. Obě jsme byly zvědavé na tuto budovu, protože jsme studovaly na třídě Svobody. Takže jsem s maminkou přišla i proto, abych si nové prostory mohla prohlédnout,“ uvedla Brixová mladší. Její maminka před půlstoletím dokončila studium matematiky a fyziky. „Když se tak dívám kolem, ani nikoho nepoznávám. Padesát let se na nás podepsalo. Bydlím v Olomouci, ale s mnoha bývalými kolegy jsem se řadu let neviděla,“ řekla Brixová.

Z Prahy přicestoval Richard Štegmann, bývalý učitel biologie a tělocviku. „Přijel jsem hlavně pozdravit svoje spolužáky, s některými jsem se viděl poprvé po padesáti letech. Samozřejmě jsem některé nepoznal a určitě někteří nepoznali mě. Ale je to milá akce,“ prozradil Štegmann.

Podle proděkana pro studijní záležitosti Romana Kubínka zlatá i stříbrná promoce absolventům dokazuje, že přírodovědecká fakulta je stále jejich alma mater. „V tomto případě je to spíše symbolická akce. Naše absolventy určitě potěší, když je pozveme, a my jsme rádi, že se jim tu líbí. Je na nich vidět, že jsou stejně nadšení jako jejich o 25 let mladší kolegové. Například studentskou hymnou rozezněli aulu tak, jak to moc často neslýcháme,“ složil absolventům poklonu Kubínek.

Několik známých tváří mezi zlatými absolventy našel proděkan pro mimouniverzitní spolupráci Josef Molnár. „Vůbec jsem netušil, že můj třídní z gymnázia byl absolvent tohoto ročníku. Zjistil jsem to až na fotografii, která tady byla. On mě vlastně přivedl k tomu, abych začal studovat matematiku a deskriptivní geometrii. Dnes už bohužel není mezi námi. Diplom jsem ale mohl předat paní Blance Skácelové, která byla moje uvádějící učitelka na gymnáziu ve Šternberku,“ prozradil Molnár.

Zlatou promoci uspořádala přírodovědecká fakulta pro své studenty již podeváté. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.