Studentka matematiky uspěla v Česko-slovenské SVOČ

Foto: osobní archiv Renáty Talské
neděle 5. července 2015, 09:43 - Text: Martina Šaradínová

Pomyslný bronz si přivezla studentka katedry matematické analýzy a aplikací matematiky přírodovědecké fakulty Renáta Talská z letošního 16. ročníku Česko-slovenské soutěže ve vědecké a odborné činnosti (SVOČ).  Porotu zaujala svojí diplomovou prací o Bayesových prostorech, kterou zpracovala pod vedením Karla Hrona.

Do soutěže se dnes již absolventka magisterského studia zapojila na doporučení svého školitele. „V Bratislavě jsem měla možnost vyslechnout opravdu zajímavé příspěvky ostatních soutěžících. Nemyslela jsem si, že mám možnost získat nějaké umístění. O to větší překvapení bylo, když jsem se o pár dní později dozvěděla, že jsem nakonec přeci jen někoho zaujala a získala pro mě nádherné třetí místo. Velmi si cením tohoto umístění i této zkušenosti, stejně tak vedení docenta Hrona,“ uvedla Talská.

Na katedře bude ve vědecké práci pokračovat při doktorském studiu. „Chtěla bych dále rozvíjet myšlenku Bayesových prostorů, zjišťovat možnosti jejich využití,“ nastínila další práci Talská. Bayeseovy prostory představují nový přístup ke statistickému zpracování hustot pravděpodobností, který umožňuje adaptaci metod funkcionální analýzy dat při současném respektování specifických vlastností hustot.

„Úspěch v této soutěži představuje pro studenty matematiky a informatiky nejvyšší metu, které mohou během magisterského studia dosáhnout. Jsem velmi rád, že se to letos Renátě Talské podařilo. Doufám, že to pro ni bude dobrým odrazovým můstkem do doktorského studia. A jako předseda vědecko-pedagogické rady oboru Matematika a informatika současně doufám, že bude mít v blízké budoucnosti další následovníky z naší fakulty,“ uvedl Hron. Podle něj naposledy obdobného úspěchu dosáhla před šesti lety se statistickou prací Michaela Skopalíková (dnes Tučková). 

Soutěž pořádají Česká matematická společnost a Slovenská matematická spoločnosť. Loni se finále uskutečnilo v Ústí nad Labem. Olomoucká přírodovědecká fakulta soutěž hostila v roce 2007.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.