Studentka bádající v Centru regionu Haná uspěla i na soutěži v Izraeli

Spolupráce s přírodovědci přivedla gymnazistku Renatu Štaffovou na mezinárodní soutěž v Izraeli.
Foto: archiv RŠ
úterý 27. ledna 2015, 14:33 - Text: Martina Šaradínová

V další mezinárodní úspěch vyústila spolupráce odborníků z přírodovědecké fakulty s nadanými středoškoláky. Sedmnáctiletá gymnazistka z Moravské Třebové Renata Štaffová, která zhruba rok a půl bádala pod vedením olomouckých biofyziků v rámci projektu Badatel, si na sklonku loňského roku přivezla třetí místo z mezinárodní soutěže v Izraeli.

Ve své práci se gymnazistka věnovala problematice stárnutí rostlin a vlivu konkrétního cytokininu, tedy rostlinného hormonu, na tento proces. „Toto téma mě baví. Nejvíce jsem si užila praktickou část projektu, protože jsem se seznámila s různými přístroji a počítačovou analýzou. Letos chci práci zúročit ve Středoškolské odborné činnosti, takže nyní vše sepisuji a sepisuji,“ prozradila studentka.

Izraelská zkušenost

Díky účasti v projektu Badatel vycestovala následně do Izraele na soutěž Sustainergy Youth Conference. Kromě zhruba deseti Izraelců se jí zúčastnilo dvacet studentů z různých koutů světa. Česká studentka pracovala ve skupině s Izraelcem a Rumunem na tématu Veřejná doprava. Odměnou za týdenní úsilí jim bylo třetí místo. „Byla to pro mne zajímavá zkušenost v tom, že jsem přišla do kontaktu s lidmi z různých částí světa,“ dodala Štaffová.

Nový derivát cytokininu

V areálu přírodovědecké fakulty v Holici pracovala pod vedením Alexandry Husičkové z Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. Podle ní se dívka podílela na pokusu, při němž vědci ověřovali vliv nového derivátu cytokininu připraveného ve zdejší Laboratoři růstových regulátorů na rostliny. „Spolupracovali jsme zhruba rok a půl. Při spolupráci se středoškoláky je toho potřeba mnoho vysvětlit a ukázat, ale ocenila jsem, že se snažila vše pochopit. Byla velmi šikovná,“ uvedla Husičková.

Smyslem spolupráce s nadanými středoškoláky je vzbudit v nich zájem o vědu a případně i o studium přírodovědných oborů. Renata Štaffová, kterou za rok čeká maturita, zatím uvažuje především o medicíně. „Láká mě ale i farmacie či biochemie. Ještě nejsem stoprocentně rozhodnutá. Jisté je, že se chci věnovat chemii, fyzice a biologii,“ naznačila studentka.

Pedagogové přírodovědecké fakulty přispěli v minulosti například i k úspěchu gymnazistky Michaely Kajšové. Studentka ze Zlína nejprve uspěla v kategorii chemie v soutěži Badatel a poté vybojovala první místo v celostátním kole Středoškolské odborné činnosti.

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.