Studenti zkoumali podmínky na ostrově Gozo a učili se spolupráci

Studenti během terénního cvičení na ostrově Gozo.
Foto: Segah Sak
středa 22. dubna 2015, 10:48 - Text: Martina Šaradínová

GoGoGozo. Za tímto tajuplným názvem projektu se skrývá terénní cvičení na maltském ostrově Gozo, kterého se nedávno zúčastnilo šest studentů přírodovědecké fakulty. Spolu s kolegy z Velké Británie, Nizozemska a Malty se v praxi věnovali metodám hravé geografie, které přizpůsobili specifickým podmínkám ostrovů. Cílem bylo navázat spolupráci s kolegy z různých oborů i zemí a prospět řešením konkrétních úkolů místním obyvatelům.

Olomouckou univerzitu reprezentovali studenti katedry rozvojových studií, geografie a geoinformatiky. Spolupracovali s kolegy z univerzit v Manchesteru, Utrechtu, Warwicku a na Maltě.

 „Po teoretickém úvodu a sérii přednášek následovala praktická část. Ještě před příjezdem jsme byli rozděleni do výzkumných skupin tak, aby byl v každé skupině zastoupen alespoň jeden student výše zmíněných univerzit. V jedné skupině se tak sešli například studenti rozvojových studií, humánní geografie, geoinformatiky, sociálních médií či teorií her. Každá skupina si předem zvolila téma, které potom zkoumala za využití metod hravé geografie,“ objasnil Jiří Chovaneček z katedry rozvojových studií.

Jeho kolega Martin Pirkl se se zahraničními kolegy věnoval problematice pitné vody. Malta je totiž, pokud jde o zásoby pitné vody, jednou z nejméně obdařených zemí na světě. Hladina podzemí vody neustále klesá, proto se o drtivou většinu pitné vody na ostrově starají odsolovací stanice. Poháněné uhelnými elektrárnami, což k dlouhodobé udržitelnosti a ekologii ostrova neprospívá.

„Přesto je status životodárné tekutiny ve společnosti stále nedoceněn. Extrémně nízká cena vody, jedna z nejnižších v Evropské unii, k tomu nikterak nepřispívá. Vlády země se po desetiletí snažily bojovat o přízeň voličů právě umělým škrcením cen a v okamžiku, kdy došlo k sebemenšímu zdražení, bylo a stále tu je obrovské riziko toho, že lidé začnou kopat ilegální studny. Malťané si navíc chtějí užívat vysokého životního standardu, a tak u mnoha sídel napříč zemí můžete vidět velkorysé rekreační bazény. Situaci neulehčuje ani turismus,“ upozornil na výrazné environmentální riziko Pirkl. Připustil, že závěr studie příliš pozitivní nebyl.

Terénní cvičení součástí tříletého projektu s názvem Field-based learning: multidisciplinary mobile mapping methods. Koordinuje ho Manchesterská univerzita, která v oblasti geografie patří mezi deset nejlepších pracovišť v Evropě. Na Univerzitě Palackého projekt řídí katedra rozvojových studií.

 

 

 


Komentáře

Pirkl Martin
22-04-15 12:26
Dobrý den,

mohla byste uvést správně autora druhé části textu? Místo upozornil na výrazné riziko Chovaneček mělo být Martin Pirkl. Děkuju Text jsme psali na půl

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.