Studenti zjišťují, jak funguje hydrobiologie v praxi

Dvoudenní kurz zahájil Vladimír Uvíra z katedry zoologie.
Foto: Martina Šaradínová
úterý 13. ledna 2015, 11:26 - Text: Martina Šaradínová

S problémy, které řeší hydrobiologové v praxi, se ode dneška seznamují účastníci dvoudenního kurzu na přírodovědecké fakultě.  Vedle akademiků na něm vystoupí zástupci soukromých firem, veřejné správy či neziskových organizací. Hlavním smyslem je seznámit studenty s oblastmi, v nichž se mohou po promoci uplatnit.

„Pozvali jsme zástupce různých institucí, kteří se vodou zabývají ve své profesi. Studenti tak získají nejen nové informace z oboru, ale i přehled o tom, kde mohou vykonávat praxe a následně třeba hledat budoucí povolání,“ uvedl jeden z organizátorů kurzu Vladimír Uvíra z katedry zoologie.

Od rozborů vody po zájmové aktivity

Účastníci se mohou těšit celkem na 15 přednášek, z toho vždy dvě se budou věnovat příbuznému tématu. Během dnešního dopoledne se představili například pracovníci Severočeských vodovodů a kanalizací, Povodí Labe či ENKI Třeboň, odpoledne přijdou na řadu zástupci České společnosti ornitologické, Ústavu pro ekopolitiku a opomenuto nezůstane ani kontroverzní téma kanálu Dunaj – Odra – Labe. Ve středu promluví specialisté z olomouckého magistrátu, krajského úřadu, Správy chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví či například Sluňákova – centra ekologických aktivit. Podrobný program je dostupný ZDE

Absolventi se vracejí v roli přednášejících

„Potěšitelné je, že polovina přednášejících jsou absolventi naší fakulty. Oproti loňskému roku, kdy se Hydrobiologie v praxi konala poprvé, nyní ve svých příspěvcích zohledňují i praxe našich studentů v jejich institucích,“ uvedla Bronislava Janíčková z řešitelského týmu projektu Inovace studia hydrobiologie, na němž se podílí tři biologické katedry přírodovědecké fakulty. Přednáškový kurz, do nějž se letos zapsalo zhruba 60 studentů, je jednou z aktivit projektu.

Jedním z absolventů zdejší fakulty je Michal Boček ze Severočeských vodovodů a kanalizací. „Ještě loni jsem byl student a dnes nabízím pohled z druhé strany. Hydrobiologie je úzce specializovaný obor a je dobré vědět, kde se s ním člověk může uplatnit. Já sám jsem ale s hledáním práce neměl problém, jsem v oboru a navíc v místě bydliště. Jsem asi chodící reklama na štěstí,“ prozradil Boček.

Naopak dlouholetou praxi má už za sebou Jan Špaček z Povodí Labe. „Snažil jsem se představit naši společnost a laboratoře, v nichž pracuji. My jsme podobné informace za studia neměli,“ řekl Špaček.

Jak funguje hydrobiologie v praxi, přišla zjistit například studentka oboru Ochrana a tvorba krajiny Barbora Vodičková. „Těším se na zajímavé přednášky. Myslím si, že organizátoři pozvali zajímavé kapacity,“ uvedla studentka.

Hlavním cílem projektu Inovace studia hydrobiologie je zvýšit uplatnitelnost absolventů všech (hydro)biologicky zaměřených oborů na trhu práce. Podporuje proto stáže a praxe studentů i zapojení odborníků z praxe do výuky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.