Studenti ze spolku Udržitelný Palacký hledali inspiraci v zahraničí

Účastníci konference.
Foto: archiv TŽ
pátek 12. srpna 2016, 08:00 - Text: Martina Šaradínová

Nové podněty pro další studentské aktivity i konkrétní projekt na zlepšení odpadového hospodářství na vysokoškolských kolejích si odvezli studenti přírodovědecké fakulty Helena Škrdlíková a Tadeáš Žďárský z letošní konference WSEN – World Environmental Student Network, která se konala na konci července ve Velké Británii. Oba studenti patří k iniciátorům studentského spolku Udržitelný Palacký. Protože podobných iniciativ v tuzemsku mnoho není, rozhodli se hledat inspiraci pro další činnost v zahraničí.

„Téma letošní konference bylo Společně k udržitelnosti. Jelikož udržitelnost není jen otázka životního prostředí, hovořili jsme i o souvisejících záležitostech, například o občanském aktivismu nebo roli univerzit při přechodu na udržitelnou společnost. Další částí programu bylo sdílení pozitivních zkušeností účastníků s jejich iniciativami na domovských univerzitách,“ přiblížil program Tadeáš Žďárský. Studenti také na vlastní oči viděli konkrétní ekologické projekty v Brightonu včetně bezodpadové restaurace, permakulturní zahrady či energeticky pasivní budovy Earthship postavené převážně z odpadového materiálu.

Summit uvítal přes 80 účastníků z různých koutů světa.  Olomoučtí zástupci měli možnost srovnávat i podmínky studia v České republice a zahraničí. „V zahraničí je běžnou praxí spolupráce zaměstnanců univerzit se studenty a my doufáme, že se nám podaří podobný systém rozvinout i u nás. Naším cílem pro nejbližší semestr je zvýšit efektivitu odpadového hospodářství na kolejích pomocí projektu, který jsme zpracovali během jednoho z workshopů,“ prozradil Žďárský. Účast na konferenci, kterou považuje za velmi přínosnou, by ale podle něj nebyla možná bez pomoci i finanční podpory jejich domovské katedry rozvojových studií.

WSEN je platformou pro studenty, kteří se snaží změnit svoje vzdělávací instituce na trvale udržitelnější. K jejich aktivitám každoročně patří uspořádání celosvětového summitu. Letos se konference konala ve Velké Británii, poprvé ji organizovali studenti dvou univerzit, a to University of Sussex a Keele University. 

Spolek Udržitelný Palacký vznikl z iniciativy studentů oboru Environmentální studia a udržitelný rozvoj z katedry rozvojových studií zhruba před půl rokem. Jeho hlavním cílem je posílení společenské odpovědnosti a podpora environmentálně příznivého chování. Poskytuje příležitost studentům z celé univerzity využít jejich vědomosti nabyté ve výuce v praxi a zapojit se do řady projektů. Z jejich iniciativy vznikla například komunitní zahrada Václavka u vysokoškolských kolejí nebo se zapojili do akce Ukliďme svět, ukliďme Česko.Více informací o spolku najdete zde.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.