Studenti z Nizozemska poznávali přírodovědeckou fakultu

Nizozemští i čeští studenti prezentovali své práce.
Fotogalerie: Martina Šaradínová
čtvrtek 26. února 2015, 15:17 - Text: Martina Šaradínová

Prezentace studentských prací, odborné přednášky  i prohlídku Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum a přírodovědecké fakulty měli na programu studenti a vyučující z Hanze University of Applied Science z nizozemského Groningenu, kteří přijeli do Olomouce na dvoudenní návštěvu. Jedná se o další z aktivit dlouholeté vzájemné spolupráce obou vysokých učení.

Spolupráce přírodovědecké fakulty a nizozemských partnerů začala před osmi lety. Studenti i vědci se setkávají při stážích a konferencích, vyměňují si informace. Jedna z olomouckých studentek byla na partnerské univerzitě v rámci programu Erasmus. Loni se olomoučtí přírodovědci zúčastnili v Groningenu mezinárodního studentského setkání, letos naopak pozvali nizozemské kolegy do Olomouce.

„Přijeli studenti druhých a třetích ročníků přírodovědných oborů, kteří zde prezentovali menší skupinové projekty. My jsme naopak, obdobně jako loni na setkání v Nizozemsku, představovali své diplomové práce. Já například pracuji na mechových enzymech a svoji práci jsem zaměřil na detoxifikační enzymy, které napomáhají rostlinám bránit se škodlivým látkám, jež vznikají v závislosti na stresu,“ uvedl student pátého ročníku oboru Biochemie Jan Vilím, který patří i k organizátorům setkání.

O zahraniční hosty se starala i studentka téhož oboru Patricie Johnová. „Spolupráce je přínosná už tím, že si procvičíme angličtinu. Dozvíme se také, jaký výzkum dělají ve světě a je to i možnost podívat se do zahraničí,“ prozradila Johnová.

Podle vyučujícího Petera Dammerse by pobyt na přírodovědecké fakultě mohl jeho studenty motivovat k dalšímu studiu. „Ve srovnání s naší školou zde máte modernější vybavení a výzkum je na špičkové úrovni. Pro naše studenty bylo poučné to vidět, neboť se tak mohou zbavit zažitých stereotypů, které o zemích východní a střední Evropy mnohdy panují,“ řekl Dammers.

Pobyt v Olomouci zaujal například studenta chemie Riena Geertse. „Bylo to pro mne přínosné, získal jsem zde řadu nových informací. Potvrdil jsem si, že studovat chemii je perspektivní,“ řekl student.

Zatímco ve středu si zkušenosti a výsledky svých prací vyměňovali studenti, ve čtvrtek přišly na řadu přednášky vědců z Centra regionu Haná. Před studenty předstoupil Petr Tarkowski a Katsuyuki Tanizawa. „Studenti z Hanze University jsou hodně zaměření na praktický přístup při řešení problémů. Proto jsme připravili přednášky o aplikaci základního výzkumu v lékařství a metabolomickém výzkumu,“ doplnil Vilím.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.