Studenti se zapojí do Ukliďme svět, ukliďme Česko

Ilustrační foto: Tadeáš Žďárský
středa 13. dubna 2016, 16:20 - Text: Martina Šaradínová

Celostátní akce Ukliďme svět, ukliďme Česko, během níž se v tuzemsku chystá na 1600 úklidů obcí, měst i přírody, našla odezvu i na olomoucké akademické půdě. Postaral se o to studentský spolek Udržitelný Palacký, který vznikl zejména díky iniciativě studentů katedry rozvojových studií přírodovědecké fakulty. Jeho členové a příznivci se v sobotu vydají zbavit odpadků okolí fakulty, ale i břehy řek v Olomouci či Bezručovy sady.

„Udržitelný Palacký je komunita studentů, kteří se snaží udělat z univerzity a jejího okolí udržitelnější místo pro studium. Rádi bychom zvýšili environmentální povědomí na akademické půdě. Plánujeme řadu akcí, Ukliďme svět, ukliďme Česko bude jednou z prvních velkých,“ uvedl jeden z iniciátorů spolku Tadeáš Žďárský, student prvního ročníku katedry rozvojových studií.

Zájemci, kteří chtějí zatočit s nepořádkem v jejich okolí, mají sraz v 9:30 před přírodovědeckou fakultou. Ve skupinkách vyrazí na různá místa nejen v bezprostředním okolí fakulty, ale i do Bezručových sadů, vyčistí břehy řeky Moravy, Bystřice nebo Mlýnského potoka. Zajištěny budou pytle na odpad a pro část dobrovolníků i rukavice. Zatím je ohlášeno na pět desítek účastníků, kapacita není nijak omezena. „Čím více nás bude, tím budeme s prací dříve hotovi. Odpadky dáme do připraveného kontejneru Technických služeb města Olomouce a večer se všichni sejdeme v hospodě Hoblina v areálu letního kina," uvedl Žďárský.

Podle organizátorů se v České republice uskuteční v jarním termínu přinejmenším o polovinu úklidů více než loni. Například v Praze se roztrhl pytel s významnými zahraničními osobnostmi, které přislíbily účast. Po potvrzené účasti Velvyslanectví Slovinské republiky a Kazachstánu bude letos prestiž Ukliďme svět, ukliďme Česko dodávat také Andrew H. Shapiro, jenž se postaví do čela úklidu pořádaného Velvyslanectvím USA v České republice.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.