Studenti se na konferenci učí představit a obhájit svou vědeckou práci

Postery. Těsně před začátkem konference se jich na panelech objevily čtyři desítky.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 4. září 2014, 12:41 - Text: Martina Šaradínová

První užitečné zkušenosti s prezentací vlastní vědecké práce na odborném fóru získávají účastníci mezinárodní PhD studentské konference experimentální biologie rostlin. Začala dnes na přírodovědecké fakultě a je určena především pro doktorandy, vědecké ostruhy na ní ale získávají i pregraduální studenti. 

Na konferenci během dvou dní zazní přes dvě desítky přednášek a účastníci představí více než 40 posterů. Podle organizátorů je spektrum témat široké.  Zastoupeny jsou disciplíny od buněčné biologie přes biochemii až po fyziologii a fenotyping.

„Studenti se učí prezentovat v angličtině, potkávají se s kolegy a mohou spolu diskutovat. Poznají i tuto stránku vědy, tedy komunikaci mezi lidmi. Navzdory internetu je totiž ve vědě stále důležité  navazování  osobních kontaktů, schopnost nebát se diskutovat a představit svou práci,“ uvedl hlavní organizátor konference Lukáš Spíchal z Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum.

Výsledky své práce přijel do Olomouce prostřednictvím posteru prezentovat i Jozef Lacek z Univerzity Karlovy.  V centru jeho odborného zájmu je role enzymu ABP1 (Auxin Binding Protein) v rostlin. „Tématu se věnuji i ve své doktorandské práci. Mezinárodní vědecké konference se účastním podruhé, je to pro mě dobrá zkušenost,“ řekl mladý vědec.

Konferenci na domácí půdě si nenechala ujít zdejší studentka Noemi Bucharová. „Chci prezentovat svoji práci, protože by to mohlo být užitečné i pro ostatní účastníky. Věnuji se rostlinným hormonům, které jsou neaktivní a po ozáření ultrafialovým světlem se aktivují. Můžeme tak pozorovat jejich funkce,“ poznamenala Bucharová. Poster na konferenci představovala poprvé.

Konferenci pořádá Česká společnost experimentální biologie rostlin ve spolupráci s Univerzitou Palackého a Centrem regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. Už od 90. let se koná jako česko-slovenská, ale každým rokem se zvyšuje zastoupení i dalších zemí. Mezi letošními 70 účastníky jsou zástupci deseti národností.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.