Studenti přírodovědy budou prostředníky mezi školami a fakultou

Ilustrační foto: Marek Otava
pátek 15. listopadu 2013, 08:24 - Text: Martina Šaradínová

Přírodovědecká fakulta hledá mezi svými posluchači zájemce, kteří by koordinovali spolupráci s fakultními školami. Ideálně by se mohlo jednat o absolventy stejné střední školy, kteří by se na ni rádi vraceli a informovali tamní studenty i učitele o dění na fakultě. Podle děkana Juraje Ševčíka se jedná o další střípek v mozaice aktivit, které přispívají k propagaci fakulty.

S více než 30 fakultními školami spolupracují přírodovědci již několik let, fakultu na každé z nich zastupoval některý z akademických pracovníků. „Napadlo nás, že mnohem přirozenější komunikace bude fungovat přes bývalého absolventa střední školy, který u nás studuje. Může především studenty informovat o tom, co se na fakultě děje, a motivovat je ke studiu přírodovědných oborů,“ nastínil děkan jednu z možností. 

Činnost koordinátora bude do značné míry záviset na jeho aktivitě a nápadech. Může nejen propagovat přírodovědeckou fakultu, ale přinášet učitelům nové informace, a do jisté míry tak ovlivnit i způsob výuky. Do náplně práce bude patřit i organizování exkurzí škol na přírodovědecké fakultě, předávání propagačních materiálů, spolupráce na studentské vědecké a odborné pomoci, příprava kurzů k přijímacím zkouškám či zajištění popularizační přednášky.

„Práce bude odměňována za prokazatelně odvedenou činnost, věnovaný čas, aktivitu a výsledky,“ uvedl děkan.

Budoucí prostředníci mezi fakultou a střední školou se mohou hlásit do 20. listopadu zasláním svého strukturovaného životopisu k rukám Dagmar Petrželové

Musí v něm uvést svůj studijní obor a vlastní zkušenosti a aktivity spojené zejména s propagací fakulty či střední školy, výukou či jinou pedagogickou činností či vedením zájmových kroužků.

O těsnější kontakt se středními školami se podobně snaží i brněnská Masarykova univerzita, která od letošního roku hledá své studentské vyslance na českých a slovenských středních školách. Každá škola může nominovat jednoho studenta, který se stane jejím „ambasadorem“. Získá tak přístup k nejaktuálnějším informacím o možnostech studia, o kterých bude moci poučeně říct i svým spolužákům. Zřízení sítě ambasadorů Univerzity Palackého na vybraných elitních středních školách v regionu i mimo něj s cílem získat nejlepší studenty ke studiu v Olomouci zahrnul do svého předvolebního programu Jaroslav Miller, který se funkce rektora ujme v únoru příštího roku.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.