Studenti přírodovědecké fakulty vystavují své práce v Poslanecké sněmovně

Zahájení výstavy projektových prací. Uprostřed Bořivoj Šarapatka.
Foto: archiv BŠ
pátek 18. dubna 2014, 13:01 - Text: Velena Mazochová

Výsledky projektových prací společných studentských týmů Univerzity Palackého a Mendelovy univerzity v Brně jsou tématem výstavy v Poslanecké sněmovně v Praze.

Výstava nabízí výsledky práce studentů oborů Zahradní a krajinářská architektura a Ochrana a tvorba krajiny, kteří se již třetím rokem účastní interaktivních workshopů zaměřených na zpracování krajinářských studií vybraných lokalit na českém území.

„Na krajinářských workshopech jsou studenti uvedeni do problému krajinných plánů a pod vedením pedagogů projekčně zpracovávají konkrétní lokality. Poslední den pak prezentují své práce před odbornou porotou, která jejich výsledky vyhodnotí,“ přiblížil bývalý poslanec profesor Bořivoj Šarapatka z katedry ekologie a životního prostředí.

Projektová zadání si podle něj vyžádala shromáždit a zpracovat značné množství materiálů. Problematiku museli studenti konzultovat se státní správou i s obyvateli lokalit.

V uplynulých dvou letech se studentské týmy věnovaly projektům na území Lednicko-valtického areálu, oblasti Znojemska a v okolí zámku Veltrusy a kláštera ve Štěkni. Letošní ročník, který odstartuje příští týden, se zaměří na lokality jižní Moravy.

„Projekty zpracované v uplynulých letech byly kladně hodnoceny samosprávami obcí a odborníky z praxe. Věříme, že budou během dvou týdnů trvající výstavy oceněny i na parlamentní půdě,“ dodal Šarapatka.

Zahájení výstavy proběhlo jako součást odborného semináře věnovaného památkové péči a Evropské úmluvě o krajině. Se svými příspěvky na něm kromě odborníků Mendelovy univerzity a Univerzity Palackého vystoupili také zástupci ministerstva životního prostředí, ministerstva kultury a státních zámků ve správě Národního památkového ústavu.

Výstava studentských prací je přístupná v atriu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a potrvá do 27. dubna.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.