Studenti přírodovědecké fakulty hýčkali svou alma mater balonovým a humanitárním mapováním

Letošní obhájci projektů Hýčkejte svou alma mater.
Fotogalerie: Velena Mazochová
čtvrtek 4. prosince 2014, 14:36 - Text: Velena Mazochová

Balonové mapování na Envelopě a humanitární mapování v Keni se staly nejvýše hodnocenými studentskými projekty letošní výzvy přírodovědecké fakulty Hýčkejte svou alma mater. O výsledcích soutěže rozhodla hodnotící komise na základě dnešních obhajob.

K obhajobám pozvali hodnotitelé osm autorů, kteří se v průběhu roku věnovali aktivitám na podporu propagace fakulty. Finanční odměnu od 3500 do pěti tisíc korun získaly například Klub deskových her při přírodovědecké fakultě, interaktivní mapa zahraničních mobilit Erasmus+, překladatelský maraton Khan Academy nebo Seznamovák UP 2014. Nejvyšší ocenění si odnesli Lenka Kohlová za projekt Keňa - mapování v srdci Afriky a Jiří Pánek za Kampus PřF UP z ptačí perspektivy a doprovodnou výstavu.

Nejúspěšnější téma: mapování

Smyslem projektu Keňa - mapování v srdci Afriky bylo podle Lenky Kohlové rozšířit povědomí široké veřejnosti o jedné z rozvojových afrických zemí. „Zaměřila jsem se zároveň na zvýšení informovanosti o open source technologiích a jejich využití při řízení krizových situací. Snažila jsem se také o zviditelnění svého studia regionální geografie a jeho využití v praxi,“ popsala posluchačka magisterského studia Kohlová. Při přednáškách, instalaci výstavy i při dalších propagačních akcích zúročila půlroční pobyt v Keni, kde se podílela na řešení pilotního projektu Evropské komise zaměřeného na dobrovolnictví včetně tvorby map využitelných pro humanitární sektor.

Projekt Jiřího Pánka byl zaměřený na mapování a jeho využití v rozvojových zemích. „Mým cílem bylo představit studentům a zaměstnancům fakulty nízkonákladové možnosti balonového mapování a mapování pomocí draka. Během posledního roku jsem spolu se studenty udělal šest pokusů, z toho dva neúspěšné, ale i ty jsem popsal, aby se ostatní mohli poučit,“ uvedl doktorand katedry mezinárodních rozvojových studií. Jeho výuku a přednášky doplnila výstava fotografií v budově přírodovědecké fakulty, která dokumentuje získané zkušenosti a dosažené výsledky mapování v okolí Envelopy. „Její elektronická verze je dostupná na internetových stránkách mezinárodní komunity Public Lab sdílející zkušenosti s balonovým mapováním,“ doplnil Pánek.

Prostor pro nápady

Soutěž Hýčkejte svou alma mater se uskutečnila potřetí a znovu nabídla prostor pro studentské nápady, které směřují k propagaci fakulty na veřejnosti, zlepšení jejího prostředí či popularizaci jednotlivých oborů. „Je to podpora vlastní tvorby studentů, při které by se měli zároveň naučit vytvářet prezentace, organizovat malé konference nebo výstavy. Mělo by to alespoň částečně souviset s jejich studiem a profesním formováním jejich osobnosti,“ popsal smysl soutěže člen hodnotící komise a děkan Ivo Frébort.

Proděkan Josef Molnár při vyhlášení dalšího ročníku zmínil některé mírné úpravy podmínek a harmonogramu soutěže. Termín podávání přihlášek bude příště už 30. června. „Je nutné vyhlásit soutěž v dostatečném předstihu, aby měli studenti čas se přihlásit a projekty zpracovat,“ vysvětlil proděkan. Podle něj by při příštích obhajobách autoři také měli své projekty bez výjimky prezentovat osobně.

Více informací o výzvě Hýčkejte svou alma mater ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.