Studenti přírodních věd zviditelnili svůj obor i fakultu, dočkali se stipendia

Studentka Kateřina Ničová přijímá gratulace.
Foto: Martina Šaradínová
pátek 13. prosince 2013, 13:56 - Text: Martina Šaradínová

Projekty věnované propagaci studia zoologie na školách, instalaci budek pro rorýsy na jedné z budov fakulty, překladatelskému maratonu vědeckých videí z angličtiny do češtiny či představení Volyňských Čechů obhajovali dnes na přírodovědecké fakultě účastníci projektu Hýčkejte svou Alma mater. Mezi šest projektů komise rozdělila 30 tisíc korun.

„Smyslem je zvýšit patriotismus studentů a přimět je k tomu, aby se zajímali o to, jak fakulta vypadá a funguje a jaké o nás panuje povědomí, zejména na základních a středních školách. Témata mají široký záběr, každoročně se přihlásí kolem pěti účastníků. Popularizují svůj obor na školách, chystají výstavy,“ uvedl proděkan pro vnější vztahy a člen hodnotitelské komise Miloslav Dušek.

Šance naučit se zpracovat projekt

Hned na dvou projektech se podílel Evžen Tošenovský. Společně s kolegyní Monikou Kukalovou propagovali na základních a středních školách studium zoologie. Žáky a studenty seznamovali se životem netopýrů a plchů. „Snažili jsme se přednášky oživit promítáním videí i dokumentárního filmu. Největší úspěch vždy měla demonstrace handicapovaných živočichů, oblíbené byla i demonstrace budek pro netopýry a plchy,“ konstatovala během obhajoby Kukalová.

Tošenovský se podílel i na instalaci dvou tříkomorových budek pro ohrožené rorýsy na budově fakulty. Prostřednictvím webkamery bude možné v jednom hnízdišti sledovat ptačí obyvatele online. Rorýsi by měli zahnízdit na jaře.

„Mám zkušenosti z předchozích ročníků Hýčkejte svou Alma mater. Je to pro studenty možnost naučit se, jak podávat projektové žádosti, zpracovat harmonogram a rozpočet. Je to dobrý start pro budoucí složitější projekty. Myslím si, že v současné době je už nezbytností toto umět. Dalším důvodem mé účasti bylo to, že máme projekty, které si propagaci a popularizaci zaslouží,“ řekl Tošenovský.

Splatil dluh Bosně a Hercegovině

Svůj projekt obhajoval i Miloš Čapek, který strávil několik měsíců na studijním pobytu v Mostaru. Zalíbilo se mu tam natolik, že se rozhodl následně Bosnu a Hercegovinu propagovat jako turistický cíl. Připravil výstavu fotografií, s prezentacemi vystoupil na fakultě i několika školách. „Měl jsem se v Bosně a Hercegovině dobře a pociťoval jsem vůči této zemi určitý dluh. Proto jsem zpracoval projekt na její propagaci, představení jejích problémů i podmínek pro studium. Chtěl jsem tak podnítit i další studenty geografie k cestování. Domnívám se, že zájem z jejich strany není dostatečný,“ uvedl student.

Studentka Olga Ryparová přiblížila překladatelský maraton Khanovy akademie, který se na fakultě uskutečnil. „Zúčastnilo se ho šedesát pět lidí a během jednoho dne přeložili čtyřicet vědeckých videí. Akci bych určitě ráda zopakovala,“ uvedla Ryparová. S problematikou Volyňských Čechů seznamoval zájemce na fakultě i na školách projekt studentky Kateřiny Ničové. Kromě fotografií představila i originální látkové mapy, dokumentární film a během prezentace na fakultě nechyběla ani ochutnávka pravého ukrajinského boršče. Obhajoby se kvůli zahraničnímu pobytu nezúčastnil Radim Knob, který ve svém projektu nabídl výstavu fotografií z Austrálie.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.