Studenti mohou vyrazit na polární expedici

Václav Pavel v oblasti Arktidy.
Foto: Archiv VP
středa 8. ledna 2014, 12:03 - Text: Velena Mazochová

Teoretickou přípravu, a zejména terénní výzkum v oblasti Arktidy nabízí studentům přírodovědecké fakulty Kurz polární ekologie, na němž se podílí katedra zoologie a ornitologická laboratoř. Přihlášky ke studijnímu pobytu na nejseverněji položené české výzkumné základně mohou zájemci posílat ještě do tohoto pátku.

Připravovaný kurz je zaměřen na studium života v extrémních podmínkách polárních oblastí. Zahrnuje skupiny biologických oborů i oblast věd o Zemi. Teoretická intenzivní příprava v jednotlivých vědních oborech se uskuteční v závěru letního semestru na pracovišti Centra polární ekologie Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Terénní práce proběhnou v zálivu Petunia v centrální části souostroví Špicberky (Svalbard) ve třech turnusech.

Garantem kurzu za olomouckou katedru je Václav Pavel, který se jako školitel a konzultant věnuje ornitologickému výzkumu v severních polárních oblastech už třetím rokem. „Můj vlastní program je zaměřený zejména na studium hnízdní biologie rybáků dlouhoocasých. S kolegy z Jihočeské univerzity se podílím i na studiu parazitů dalších druhů ptáků,“ doplnil Pavel.

Kurz zajišťuje jihočeské Centrum polární ekologie již čtvrtým rokem. Zahrnuje výuku pro několik skupin oborů, jako jsou geologie, geomorfologie či klimatologie, mikrobiologie, hydrologie, zoologie, parazitologie, ornitologie nebo fyziologie rostlin. Letos je teoretická část plánována na druhou polovinu května, pobyt na polární výzkumné stanici se uskuteční v několika termínech od července do poloviny srpna.

Zájemci o účast na polární expedici včetně teoretické průpravy se mohou přihlásit do 10. ledna pomocí webové aplikace ZDE. Výsledky výběrového řízení obdrží v druhé polovině ledna, kdy bude na webu projektu zveřejněna také souhrnná statistika přihlášených.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.