Studenti hýčkali přírodovědeckou fakultu sedmi projekty

Účastníci projektu Hýčkejte svou alma mater po úspěšné obhajobě.
Foto: Martina Šaradínová
neděle 13. prosince 2015, 12:02 - Text: Martina Šaradínová

Překladatelského maratonu, aktivit spojených se studijními pobyty v zahraničí či například Klubu deskových her se týkaly letošní studentské práce v projektu Hýčkejte svou alma mater. Jejich autoři před vedením přírodovědecké fakulty obhájili sedm projektů, za něž si rozdělí stipendia v celkové výši 36 tisíc korun.  

Cílem projektu je motivovat studenty k nápadům, které mohou přispět ke zviditelnění fakulty či popularizaci některého z přírodovědných oborů. Studenti mohou rovněž přicházet s aktivitami, které oživí dění na fakultě či zkrášlí její prostředí. „Soutěž vnímám jako jeden z kamínků na poli popularizace vědy a propagace fakulty. Netroufám si říct, že jeden projekt byl lepší než druhý,“ uvedl proděkan pro vědecké a výzkumné záležitosti Zdeněk Dvořák.

Mezi účastníky, kteří si vysloužili nejvyšší finanční odměnu, patřila studentka regionální geografie Adela Rychtáriková. Připravila přednášku a výstavu fotografií Hej Sverige!, jimiž se ohlédla za půlročním studijním pobytem ve Švédsku. „Chtěla jsem především motivovat své kolegy k tomu, aby se vydali studovat do zahraničí, a seznámit je s krásami Švédska,“ uvedla Rychtáriková. Potěšeni mohou být i příznivci fakultního Klubu deskových her. Jeho organizátor Ondřej Kurka obhájil svůj projekt a stipendium využije zejména na nákup nových her. Mezi nejvýše oceněné autory patřil i Ladislav Stanke, student doktorského studia aplikované fyziky, jenž zaujal projektem nazvaným Kontakt amatérským radioteleskopem.

Vedení fakulty ocenilo rovněž nápad Tomáše Buriana zorganizovat pro studenty, zaměstnance i seniory exkurze na různých pracovištích a katedrách. K tradičním účastníkům Hýčkejte svou alma mater patří Olga Ryparová, která na fakultě pořádá Překladatelský maraton Khanovy školy. Letos spojila síly s kolegou Markem Pěntoněm, a to i v dalším projektu, jehož smyslem bylo na přednášce přiblížit život v Íránu. S nápady, jak by mohla fakulta ještě více přispět k ochraně životního prostředí, přišla Karolina Víšková z katedry rozvojových studií. Obdobnou problematikou se zabývala i na univerzitě ve Vietnamu.

„Oproti loňsku bylo projektů o něco méně, ale řekl bych, že narostla jejich kvalita,“ ohodnotil letošní ročník proděkan pro mimouniverzitní spolupráci Josef Molnár.

Řešitelé projektů obdrží bezprostředně po jejich přijetí 500 korun na projekt. Poté, co ho úspěšně obhájí, se mohou těšit na mimořádné stipendium od 3500 do 5500 korun. Hodnotící komise posuzovala nápaditost a originalitu projektu, jeho význam pro fakultu, kvalitu závěrečné zprávy i úroveň veřejné obhajoby. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.