Student geoinformatiky ovládl studentskou kategorii soutěže Mapa roku

Radek Barvíř s oceněním ze soutěže Mapa roku 2015.
Zdroj: KG
středa 18. května 2016, 13:11 - Text: Martina Šaradínová

Na katedru geoinformatiky přírodovědecké fakulty míří další ocenění ze soutěže Mapa roku. Letos je získal Radek Barvíř, který zvítězil v kategorii studentských prací. Porotu zaujal svými 3D mapami. Pro Univerzitu Palackého je to již 11. cena v osmnáctileté historii této soutěže.

„Cenu jsem dostal za mapové výstupy, které vznikly jako výsledek mé bakalářské práce s názvem Implementace 3D tisku pro tvorbu fyzických modelů reliéfu a povrchu. Jsou to modely z plastu, které představují určitý terén, nějakou horu nebo třeba údolí. Měl jsem radost, že tato poměrně netradiční podoba map zaujala porotu a že obstála v konkurenci klasických map," uvedl Barvíř, student prvního ročníku navazujícího magisterského studia geoinformatiky. Ocenění převzal v Praze během slavnostního vyhlášení soutěže Mapa roku 2015, které bylo součástí programu veletrhu Svět knihy.

Podle Barvíře zaznamenává 3D tisk v současné době velký boom. Nabízí se i jeho využití v kartografii. „3D tisk lze využít i pro tvorbu map, zatím jich ale moc nevzniká. Proto jsme se na naší katedře rozhodli tiskárny využít a vyrobit na nich modely terénu. Význam mají zejména pro nevidomé či lidi se zrakovým postižením," doplnil Barvíř, který v minulosti výsledky své vědecké práce prezentoval například na konferenci GISáček nebo ve studentské soutěži O cenu děkana. První místo v soutěži Mapa roku 2015 je ale jeho dosud největším úspěchem.

Výsledek ocenila také Alena Vondráková z katedry geoinformatiky, která je i členkou organizačního týmu soutěže Mapa roku. „Úspěch to je veliký, letos byla docela velká konkurence z jiných vysokých škol. Naše katedra měla navíc mezi třemi nominovanými hned dva zástupce. Vedle Radka Barvíře to byla i jeho spolužačka, absolventka bakalářského oboru Geoinformatika Nikola Selníková s prací nazvanou Hodnocení propagačních trhacích map měst metodou eye-trackingu," řekla Vondráková.

Soutěž Mapa roku pořádá Česká kartografická společnost. Jejím cílem je zhodnotit kvalitu kartografických děl vydávaných na území České republiky a ocenit producenty map, kteří dodržují kartografické zásady tvorby map, a jejich díla tak jsou kvalitní a pro společnost přínosná. Producenti map se mohou na Českou kartografickou společnost obrátit s žádostí o případnou radu, která by vedla ke správnému kartografickému zpracování.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.