Strnad: Od objevu látky k léčivu je dlouhá cesta

Miroslav Strnad zahájil další cyklus Současné chemie.
Foto: Milada Hronová
čtvrtek 20. února 2014, 08:24 - Text: Martina Šaradínová

Výzkum látek s protinádorovým účinkem popsal ve středu studentům na přírodovědecké fakultě Miroslav Strnad z Laboratoře růstových regulátorů. Přednáška zahájila devátý cyklus kurzu Současná chemie, který organizuje nositel národní ceny Česká hlava Pavel Hobza.

„Chtěl jsem studentům vysvětlit to, jak se člověk může dostat od rostlinného výzkumu k vývoji léčiv. Snažil jsem se také přiblížit výzkum, který vede k objevu nových léčiv, a trendy v této oblasti,“ shrnul přednášku Strnad. Laboratoř, v jejímž čele stojí, je společným pracovištěm Univerzity Palackého a Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR.

Strnad podle svých slov začínal jako rostlinný biolog a k chemii měl poměrně daleko. K objevu látek, které by jednou mohly pomoci lidem s nádorovým onemocněním, se dostal náhodou při studiu fytohormonů. Při exkurzu do minulosti nemohla nepadnout mimo jiné jména látek Olomoucin, Roskovitin či Olomoucin II, u jejichž objevu Strnad stál.

„V poslední době se snažíme připravit látky, které by postihly více podstat nádorových onemocnění a účinkovaly by zejména na komplikované a obtížně léčitelné nádory provázené například zánětlivými onemocněními či tvorbou metastáz. Od objevu látky k léčivu je ale dlouhá cesta. Látka účinná in vitro nemusí zabírat na zvířatech. A látka účinná u zvířat zase nemusí fungovat u člověka,“ upozornil Strnad.

Společným jmenovatelem letošního cyklu Současná chemie je stejně jako před rokem sepětí chemie a lékařství. Jakýmsi podtitulem může být Chemie a rakovina. „Zatímco autoři prvních dvou vystoupení mají za úkol prezentovat aktivní léky pro nádorové bujení, druhá půlka přednášek se zaměří na nosiče léků,“ přiblížil program Hobza. Dalšími hosty kurzu budou Viktor Brabec z Biofyzikálního ústavu a Karel Ulbrich z Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd ČR. O závěr se 30. dubna postará ředitel Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů Radek Zbořil.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.