Stipendia na přírodovědecké fakultě upravuje nová směrnice

Senátoři během letošního posledního zasedání AS PřF.
Foto: Martina Šaradínová
čtvrtek 17. prosince 2015, 13:30 - Text: Martina Šaradínová

Přírodovědecká fakulta má novou směrnici děkana, která shrnuje všechna stipendia, která se na fakultě vyplácejí. Navazuje na Stipendijní řád Univerzity Palackého a zpřesňuje některá jeho ustanovení. Směrnici vzal ve středu na vědomí akademický senát fakulty. V účinnost vstoupí počátkem příštího roku.

„Směrnice shrnuje všechny typy stipendií na naší fakultě. Je to komplexní dokument, který nám dosud chyběl. Upřesňuje podmínky pro vyplácení stipendií a definuje jejich výši. Současně reaguje na aktuální vývoj, například na nedávno vzniklá stipendia J. L. Fischera pro zahraniční studenty doktorského studia v anglickém jazyce,“ uvedl děkan Ivo Frébort, který směrnici předložil.

Dosud měla fakulta k dispozici vedle Stipendijního řádu UP ještě dokument Stipendia Přírodovědecké fakulty UP, který v minulosti schválil fakultní akademický senát. Jeho platnost nyní senátoři ukončili. Druhy a výše stipendií se pro studenty nemění. Směrnice jen zpřesnila některá pravidla a obsahuje nová stipendia, která v dosavadním dokumentu chyběla.

Studenti přírodovědecké fakulty mohou získat například prospěchová a sociální stipendia. Fakulta má vypracovaný i systém mimořádných stipendií. Studenti je mohou získat například na jakoukoliv zahraniční mobilitu v trvání 30 a více dní, za získání prvního až třetího místa ve fakultním kole Studentské vědecké odborné soutěže nebo ji mohou obdržet třeba za významnou činnost ve prospěch fakulty. Přírodovědecká fakulta rovněž může finančně podpořit držitele prestižních zahraničních stipendií, pokud tato nepokryjí prokazatelně jeho životní náklady při studiu v zahraničí. O jednorázové stipendium mohou požádat i zahraniční studenti magisterského studijního programu v anglickém jazyce.

Akademický senát přírodovědecké fakulty zasedal letos naposledy. Další jednání se uskuteční 24. února. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.