Startuje druhý ročník prestižního cyklu Rudolf Zahradník Lecture Series

Ilustrační foto: 123rf
pátek 6. března 2015, 14:20 - Text: Martina Šaradínová

Celosvětově uznávaný odborník v oblasti fyzikální chemie polymerů Adi Eisenberg z kanadské McGill University zahájí v úterý 10. března v aule přírodovědecké fakulty druhý ročník prestižního přednáškového cyklu Rudolf Zahradník Lecture Series, který se koná pod záštitou Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM).  Jeho cílem je představit na české půdě nejslavnější a nejúspěšnější světové vědce z chemického a materiálového výzkumu.

„Profesor Eisenberg je bezesporu pionýrem v oblasti přípravy blokových kopolymerů a studia procesů jejich samouspořádání. Metody unikátního řízení tvarových a strukturních vlastností polymerů otevřely dveře k desítkám nových aplikací nejen v chemii, ale i medicíně a biotechnologiích. Pro naše centrum je zajímavá spolupráce zejména z důvodu použití takových polymerů v kombinaci s některými nanomateriály v nových bionanotechnologiích,“ uvedl ředitel RCPTM Radek Zbořil. 

Polymery jsou synteticky připravené vysokomolekulární látky vzniklé lineárním spojením jednotlivých, za sebou seřazených stejných molekul (monomerů). Toto lineární spojení stejných molekul se nazývá blok. Blokové kopolymery jsou materiály tvořené alespoň dvěma lineárně seřazenými monomerními bloky odlišných vlastností.

Právě problematice blokových kopolymerů se Eisenberg věnuje déle než dvě desetiletí. Publikoval přes 400 prací, včetně několika publikací v časopise Science, které získaly přes 28 tisíc citací. Jeho olomoucká přednáška začne ve 13:00 převzetím pamětní medaile Univerzity Palackého.

V letošním akademickém roce se v rámci přednáškové série představí ještě Peter Sadler z University of Warwick ve Velké Británii, specialista v oblasti koordinační chemie a aplikací anorganických sloučenin v katalýze a medicíně.

V tuzemsku ojedinělý cyklus loni v březnu slavnostně zahájil přednáškou Slovo o chemii zakladatel české kvantové chemie a bývalý předseda Akademie věd ČR Rudolf Zahradník. Výklad svého učitele sledovaly ve zcela zaplněné aule i další dvě osobnosti světové vědy – profesor coloradské univerzity Josef Michl a nositel národní ceny Česká hlava Pavel Hobza.

V Olomouci již vystoupili také Andrey Rogach působící v Hongkongu, Mark Ratner z Northwestern University, Wolfgang Lindner z Vídně, Mario Ruben z Karlsruhe nebo Patrik Schmuki z univerzity v Erlangenu. Všichni patří k nejvýznamnějším představitelům současné světové chemie.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.