Spolupráce s univerzitou v Bhútánu získává jasné obrysy

Rektor Jaroslav Miller (třetí zleva) během návštěvy Bhútánu.
Foto: Pavel Nováček
pátek 30. října 2015, 07:00 - Text: Martina Šaradínová

Do Olomouce přijedou studenti i pedagogové z Bhútánu a olomoučtí vědci by v jihoasijské zemi mohli najít zázemí pro svůj výzkum. To jsou jen některé z konkrétních forem spolupráce, které během nedávné návštěvy Royal University of Bhutan dojednali rektor Jaroslav Miller a vedoucí katedry rozvojových studií Pavel Nováček. 

„Zatímco bhútánská strana si od partnerství s Univerzitou Palackého slibuje - kromě zvýšení kvalifikace a vědecké úrovně svých akademiků - především pomoc při řešení řady specifických problémů například z oblasti ekologie, šlechtění rostlin či udržitelného rozvoje, my usilujeme o vybudování vědecké základny v zemi, která je v mnoha oborech pro výzkum doslova zaslíbenou,“ uvedl rektor.

Bhútánská univerzita byla založena v roce 2003, má osm fakult v různých koutech země a navštěvuje ji kolem 3000 studentů. Během zhruba týdenního pobytu se obě strany dohodly na konkrétních závěrech. Univerzita Palackého například přijme minimálně jednoho studenta z Bhútánu k doktorskému studiu a uhradí mu náklady za cestu i pobyt. „Po dohodě s panem děkanem bude tento student na přírodovědecké fakultě. Pro tamní univerzitu je to velmi významné,“ řekl Nováček.

Bhútánského studenta i pedagoga uvítá v příštím roce díky programu Erasmus Mundus i katedra rozvojových studií. Do jihoasijského království naopak jednoho studenta i učitele vyšle. Příští rok v září se navíc v Bhútánu uskuteční workshop, jehož organizaci dostal na starost docent Nováček. „Konkrétní témata ještě nejsou dána, půjde ale o téma udržitelného rozvoje. Od nás by se jí měli zúčastnit tři nebo čtyři lidé, pan rektor opět přislíbil příspěvek na cestu,“ prozradil Nováček.

Vedení univerzity rovněž plánuje zřídit na bhútánské univerzitě kancelář. Podmínkou ale je, že se na jejím financování dohodnou alespoň tři pracoviště. „Kancelář by poskytovala zázemí především našim zoologům, botanikům, biologům, ale také geografům, odborníkům na asijská studia, kulturním antropologům nebo expertům z oblasti rozvojových studií,“ doplnil rektor, který by v Olomouci rád uvítal zástupce Royal University of Bhutan i na katedře asijských studií filozofické fakulty.

Bhútán je konstituční monarchie. Království leží v jižní Asii, na východním konci himálajských hor. Velikostí je srovnatelné se Slovenskem, má ale pouze 700 tisíc obyvatel. Patří k nejchudším zemím na světě. „Univerzita má šanci tamní univerzitě pomoc vychovat elitu. Je to ale i fascinující exotická země, která dlouhodobě sleduje vlastní koncept kvality života, tedy rozvoj hrubého domácího štěstí. V posledních letech se země velmi otevírá světu, což s sebou nese mnohé příležitosti, ale i rizika. My tento vývoj můžeme sledovat,“ uzavřel Nováček.

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.