Spoluobjevitel léčiv proti AIDS bude přednášet v Olomouci

Foto: Archiv KOCH
úterý 26. listopadu 2013, 10:21 - Text: Velena Mazochová

Sérii přednášek z oblasti biomedicíny nabídne na konci týdne jeden z nejvýznamnějších současných vědců v oblasti výzkumu a vývoje antivirálních sloučenin Erik De Clercq. Celosvětový ohlas zaznamenala především řada účinných virostatik používaných k léčbě HIV/AIDS, na nichž spolupracoval s předním českým vědcem Antonínem Holým.

„Olomoucká pracoviště se v současné době nevěnují cílenému vývoji antivirálních látek, proto se spolupráce s profesorem De Clercqem pohybuje zejména v pedagogické rovině. Série přednášek je určena zejména studentům bioorganické chemie, nicméně vstup je volný pro všechny zájemce včetně potenciálních posluchačů mimo univerzitu,“ uvedl Miroslav Soural z pořádající katedry organické chemie.

Erik De Clercq působí na Katolické univerzitě belgické Lovani, kde se specializuje na mikrobiologii a imunologii. Je držitelem řady prestižních ocenění, například European Inventor Award za celoživotní přínos v antivirové léčbě včetně vývoje léčiv proti AIDS nebo Ceny Nadačního fondu dr. Paula Janssena za biomedicínský výzkum. Výsledky jeho spolupráce s Antonínem Holým patří k nejvýznamnějším objevům české biomedicíny posledních desetiletí. „Mezi jeho hlavní oblasti zájmu patří především B virus, varicella-zoster virus, virus chřipky A a B, human immunodeficiency virus – HIV, hepatitis C virus, herpes simplex virus a další,“ doplnil Soural.

Jak připomněl, v krátké době jde již o druhou návštěvu Erica De Clercqa v Olomouci. V září přednesl plenární přednášku na mezinárodní konferenci Blue Danube Symposium on Heterocyclic Chemistry 2013 a zvanou přednášku pro studenty a odborné pracovníky přírodovědecké a lékařské fakulty.

Přednášky konané v rámci projektu Biotrend se uskuteční ve dnech 28. a 29. listopadu v zasedací místnosti děkanátu přírodovědecké fakulty.

Podrobně informace ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.