Současná chemie budila velký ohlas, ročník uzavřel Pavel Hobza

Chemik Pavel Hobza se postaral o závěr letošní Současné chemie.
Foto: Martina Šaradínová
středa 22. dubna 2015, 21:18 - Text: Martina Šaradínová

Letošní desátý ročník cyklu Současná chemie, tentokrát s podtitulem České hlavy přednášejí chemii, dnes uzavřel nejcitovanější český vědec a nositel nejprestižnějšího tuzemského ocenění za vědu Pavel Hobza. Ve zcela zaplněné aule přírodovědecké fakulty pronesl přednášku o světě nekovalentních interakcí. V jejím závěru slíbil, že jubilejním ročníkem cyklus nekončí.

Přednášejícího zcela netradičně uvedl vedoucí katedry fyzikální chemie Michal Otyepka. Připomněl, že Hobza se nekovalentním interakcím věnuje již zhruba 40 let. Problematiku mu jako téma doktorské práce vybral jeho školitel, vynikající český chemik Rudolf Zahradník. „Pan profesor se tématu držel, rozvinul ho, nevěřil autoritám a dospěl až k objevu, kvůli němuž se musely přepisovat učebnice,“ uvedl Otyepka. Proslulost si profesor Hobza získal především díky objevu nepravé vodíkové vazby. Do té doby se totiž předpokládalo, že v oblasti vodíkových vazeb není možné dojít k novým poznatkům. K jeho dalším významným vědeckým počinům patří objasnění role patrových interakcí v DNA a proteinech a také vysvětlení úlohy disperzní energie v biomakromolekulách.

Díky od rektora

Práci jednoho z nejvýznamnějších vědců na poli teoretické a výpočetní chemie přišel ocenit i rektor Jaroslav Miller. „Jsem přesvědčen, že Současná chemie je výrazným intelektuálním počinem na univerzitě. Jsme rádi, že vás máme,“ řekl rektor. Kromě díků mu předal i „rektorské“ víno a pamětní plaketu s motivem benzen dimeru. „Takto každý chemik profesora Hobzu pozná,“ objasnil důvod motivu Otyepka.

Účastníkům přednášky nemohlo ujít, jak moc předního českého vědce věda baví. „Věda je úžasně zábavná. I v mém věku je to pro mě dobrodružství. Mým cílem je, aby studenti poznali, že věda je hezká,“ prozradil Hobza. Nekovalentní interakce podle něj hrají naprosto klíčovou roli při interakci proteinu s léky. Aby vědci mohli být úspěšní při počítačových návrzích nových léků, jimž se se svým týmem mimo jiné věnuje, musí tyto nekovalentní interakce popsat. Aplikace se ale nabízejí i v dalších oblastech

Letošní ročník byl úspěšný

Všechny letošní přednášky se setkaly s velkým zájmem nejen studentů. „Zdálo se mi to úžasné, jsem velice spokojen. Když si vzpomenu třeba na přednášku pana profesora Kouteckého a potlesk po ní, bylo to moc hezké. Na druhé straně – čtyři nositele České hlavy hned tak nepotkáte,“ zhodnotil ročník Hobza. Připustil, že pomýšlel i na ukončení série. „Nakonec jsem si řekl, že je ještě spousta zajímavých věcí, o kterých bude dobré přednášet. V příštím ročníku bych rád představil čtyři významné objevy, které zatřásly českou vědou, a to nejen v chemii,“ doplnil.

Z přednášky odcházel nadšený i student prvního ročníku analytické chemie Jan Koštejn. „Kurz byl úžasný a zaujalo mne úplně všechno. Dozvěděl jsem se spoustu nového a mohl poznat významné osobnosti,“ uvedl student.

V Současné chemii letos přednášeli i další laureáti České hlavy – biochemik Emil Paleček a lékař Josef Koutecký. O světově proslulém chemikovi Antonínu Holém a jeho výzkumu hovořil jeho někdejší kolega Zdeněk Havlas. Profesor Hobza získal ocenění v roce 2008. V roce 2014 se dostal na seznam nejcitovanějších světových vědců podle databáze Web of Science. Je autorem téměř 500 článků, které se dočkaly více než 28 tisíc citací. Jeho H-index dosahuje 91.

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.