Sedm vedoucích kateder přírodovědecké fakulty převzalo jmenovací dekrety

Děkan Ivo Frébort (vpravo) předal jmenovací dekret i vedoucímu katedry botaniky Vladanu Ondřejovi.
Foto: Martina Šaradínová
středa 8. června 2016, 11:09 - Text: Martina Šaradínová

Zhruba třetina kateder přírodovědecké fakulty bude mít od září (staro)nové vedení. Vedoucí vzešlí z výběrových řízení převzali jmenovací dekrety v úterý z rukou děkana Ivo Fréborta. Zatímco šest z nich má již s vedením kateder letité zkušenosti, vedoucího katedry geografie Mariána Haláse čeká první funkční období v této pozici.

„Jsem rád, že máme osobnosti, které jsou ochotny vést katedry, ve většině případů opakovaně. Často je s tím spojena jistá dávka sebeobětování ve prospěch pracoviště i snížení vlastního vědeckého výkonu. Chtěl bych všem poděkovat a říct, že s případnými problémy se můžete na vedení fakulty kdykoliv obrátit. Víme všichni, že na jedné straně není všechno jednoduché a musíme řešit řadu problémů, na druhé straně jde Univerzita Palackého v mezinárodních hodnoceních strmě vzhůru a tahounem je přírodovědecká fakulta. To je mimo jiné i zásluha vedoucích kateder,“ řekl děkan.

„Chci katedru posunout dále, a to v souladu se směřováním celé fakulty, tedy k vědecké práci. Naše katedra byla dosud brána hlavně tak, že dominantně jsme financováni z příspěvků za studenty. Studenti jsou pro nás samozřejmě důležití i do budoucnosti, rád bych ale katedru více nasměroval k vědě a výzkumu,“ uvedl Marián Halás.

Větší důraz na vědeckou práci hodlá klást i vedoucí katedry experimentální fyziky Libor Machala, který bude stát v jejím čele druhé funkční období. „Chtěl bych navázat na předchozí období a pokračovat ve startu lepší vědecké práce na katedře. Dříve byla katedra zaměřena spíše pedagogicky a vědecká práce se prováděla hlavně v laboratořích v Holici. Nyní výzkum opět startuje i na katedře. Pokračovat v tomto trendu je můj hlavní úkol, slíbil jsem to i u výběrového řízení,“ potvrdil Machala.

Od roku 2010 vede katedru botaniky Vladan Ondřej. „Čeká nás další období operačních programů, takže se plánuje další rekonstrukce v areálu v Holici. Takže doufám, že se to vydaří,“ prozradil Ondřej.

Ještě o něco delší zkušenost s vedením katedry má staronový šéf katedry rozvojových studií Pavel Nováček. „Máme akreditováno vše, co jsme potřebovali. Nyní by tedy mělo nastat období stabilizace,“ těší se Nováček.

Pozici vedoucích kateder si pro další funkční období ve výběrovém řízení „vybojovali“ i Jan Hlaváč z katedry organické chemie, Radomír Halaš z katedry algebry a geometrie a Radim Bělohlávek z katedry informatiky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.