Science Stars: vzory pro novou generaci popularizátorů vědy

Hosté setkání (zprava) Michael Londesborough a Pavel Hobza.
Fotogalerie: Velena Mazochová
středa 16. dubna 2014, 15:51 - Text: Velena Mazochová

O významu přírodních věd pro lidstvo a o smyslu jejich popularizace hovořili dnes vědecké hvězdy letošního Academia Filmu Olomouc – kanadská bioložka a televizní moderátorka Jennifer Gardy, švýcarský neurovědec Bechara Saab a přední český popularizátor britského původu Michael Londesborough.

„Doufám, že mezi studenty tady dnes sedí budoucí popularizátoři vědy, vědci a výzkumníci. Všichni tři, kteří jsme se dnes tady sešli, jsme vědci, kteří zároveň popularizují vědu. Pokud pro novou generaci můžeme být vzorem a inspirovat je, bude to skvělé,“ zhodnotil přínos setkání v aule přírodovědecké fakulty Londesborough.

Ve festivalovém dění nachází i on inspiraci pro svou vlastní práci. „Festival mi umožňuje rozšířit síť významných osobností, se kterými mohu dál spolupracovat. V Olomouci mám zároveň příležitost sledovat celosvětový vývoj v popularizaci vědy, je to velký zdroj nápadů,“ zdůraznil Londesborough.

Vystoupení festivalových hostů předcházela prezentace Nadačního fondu Neuron, jehož zástupci představili moderní formy mecenášství vědy v současných českých podmínkách.

„Grantovou aktivitu se chystáme rozšířit, aby byla dosažitelná i pro mladší vědce,“ zdůraznil Pavel Hobza, který ve vědecké radě nadace působí jako garant oboru chemie. „Těším se, že jména některých z vás uvidím, až budu příští rok vyhodnocovat žádosti o granty,“ vzkázal možným příštím laureátům Hobza.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.