Rozmáčknout vajíčko? Nic lehkého

Fyzika v kuchyni.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 11. října 2012, 09:05 - Text: Martin Višňa

Šestý ročník Dětské univerzity se ve středu odpoledne v aule přírodovědecké fakulty rozběhl v bujaré náladě. Nejen že děti v akademickém prostředí jsou živlem samy o sobě, nemalou měrou přispěla také Renata Holubová a její pomocníci s kuchyňskými experimenty.

„Protože v něm jsou bílkoviny. Protože má kráva bílé oči.“ Takové odpovědi dětských posluchačů se nesly aulou na otázku, proč je mléko bílé. Záludných otázek, ale také zajímavých pokusů měla Renata Holubová připraveno více. V mikrovlnné troubě se mimo jiné ohřívalo cédéčko nebo mýdlo, které změnilo svůj tvar tak, že někomu dokonce připomínalo kuře.

Šéfkuchař Václav s kolegy dětem také předvedli fintu s přípravou míchaných vajíček bez užití ohně. Anebo naopak se svíčkou a balonkem napuštěným vodou, který nepraskne, protože voda pohlcuje teplo z plamene svíčky. O „tý jo“ nebyla nouze, stejně tak třeba o létající vlaštovky.

Velkého zájmu nejmladších studentů se během setkání s fyzikou v kuchyni dostalo i několika soutěžím o drobné odměny. Daly například odpověď na to, co se stane s masem, když ho přes noc naložíme do koly, nebo proč nejde vajíčko jen tak lehce rozmáčknout. V napichování slámek do brambory vyhrál Lukáš Procházka, jenž se mohl opřít o velkou podporu svých kamarádů v zadních řadách auly.

V podobně zábavném duchu se ponesou také další z chystaných středečních setkání, jichž je do Vánoc připraveno ještě devět. Příští středu se děti sejdou na fakultě tělesné kultury v Neředíně, kde je Martin Kučera z Centra aplikovaných pohybových aktivit zasvětí do světa sportu handicapovaných lidí.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.