Rostlinný genetik Jaroslav Doležel přiblíží výzkum důležitý pro výživu lidstva

Jaroslav Doležel.
Foto: Pavel Konečný
pondělí 21. března 2016, 07:45 - Text: Martina Šaradínová

Závěrečné vystoupení v letošním jedenáctém ročníku přednáškového cyklu Současná chemie bude patřit rostlinnému genetikovi a vědeckému řediteli Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum Jaroslavu Doleželovi. Ve středu bude od 15:00 v aule přírodovědecké fakulty přednášet o složitých genomech rostlin a jejich analýze.

„Práce profesora Doležela je velmi významná. Bude mluvit o tom, proč lidstvo možná jednou nezahyne hlady, protože v Olomouci přišli na to jak rozluštit genom pšenice,“ uvedl organizátor cyklu Pavel Hobza z katedry fyzikální chemie a RCPTM. Tým olomouckých vědců pod vedením profesora Doležela měl zásadní podíl na odhalení plánu dědičné informace pšenice. Rostlinní biologové a šlechtitelé tak získávají důležitý nástroj pro šlechtění obiloviny, která má důležitou roli ve výživě lidstva.

Ve své práci se profesor Doležel zaměřuje na studium dědičné informace rostlin, její strukturu a změny, které doprovázely evoluci rostlin a vznik nových druhů. Se svým týmem vypracoval nové metody, které usnadňují analýzu složitých genomů a v rámci mezinárodních projektů se podílí na čtení dědičné informace významných druhů rostlin. Je zakladatelem a průkopníkem chromozomové genomiky, která umožňuje studovat a číst dědičnou informaci složitých organismů po částech – chromozomech.

Cyklus Současná chemie letos představuje čtyři významné objevy české vědy posledního desetiletí. Před akademiky i zájemce z řad veřejnosti již předstoupil astrofyzik Jiří Grygar, přední světový odborník ve výzkumu nádorových buněk Jiří Bártek či biochemik Jiří Šponer.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.