RCPTM si zahrálo v Lovcích záhad na Déčku

Jiří Tuček z RCPTM ukazuje protagonistovi Lovců záhad „levitující autíčko“.
Foto: Herafilm
pondělí 2. února 2015, 07:47 - Text: Martina Šaradínová

Nesnadného úkolu přiblížit vědu dětským divákům České televize se nedávno zhostili vědci z Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) přírodovědecké fakulty.  Pro cyklus Lovci záhad vysílaný na dětském kanálu ČT:D připravovali díl s názvem Neviditelný svět. Představili v něm výzkum i praktické využití nanotechnologií.

„Není pro nás vědce nic složitějšího než vyjádřit komplikované fyzikálně-chemické děje jazykem dětí. Hovořili jsme mimo jiné o použití nanotechnologií v cílené protinádorové terapii, kdy se nanočástice s navázaným lékem injekční formou vpraví do krve a pomocí speciálních molekul navádí k poškozeným buňkám a tkáním. Čím víc jsem se snažil, tím víc jsem cítil, že režisér i dětský hrdina principu nerozumí. Teprve když jsem zapojil fantazii a použil přirovnání s lodí a kompasem, dětský hrdina ožil a začal reagovat,“ prozradil ředitel RCPTM a jeden z protagonistů pořadu Radek Zbořil (na snímku vpravo).

Lovci záhad je cyklus, který popularizuje vědu, výzkum, techniku a nové technologie. Cílovou skupinou jsou děti ve věku od osmi do 12 let. Jednotlivé díly televize uvádí každé úterý odpoledne.

„I tentokrát byl základní linkou příběh našeho protagonisty Marka, který pronikal za  poznáním do nanosvěta kolem nás. Čas, který náš štáb měl k natočení všech dohodnutých sekvencí, byl velice omezen. Díky dokonalé souhře a téměř profesionálním výkonům jednotlivých odborných průvodců se ale vše podařilo zvládnout,“ uvedl spoluautor a režisér Lovců záhad Vladimír Kunz.

Tým Herafilmu, který pořady připravuje, natáčel v RCPTM poprvé. Podle Kunze popularizace vědy není snadným úkolem ani pro jeho členy. „Pro naše autory – režiséry, kteří si sami nejprve píšou scénář, to znamená seznámit se alespoň zhruba s daným oborem, ve spolupráci s odborníky proniknout do jeho hlavních specifik a snad i některých tajů. Následně se snažíme toto poznání převést do řeči televizního pořadu. Ten se snažíme dělat srozumitelně  a zábavně zároveň,“ řekl Kunz.

Za rok a půl existence Lovců záhad se odvysílalo už přes 60 dílů. Díl s názvem Neviditelný svět je dostupný ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.