RCPTM díky evropskému projektu rozšířilo přístrojové vybavení

RCPTM využívá špičkového vybavení včetně v tuzemsku nejvýkonnějšího elektronového mikroskopu.
Foto: Viktor Čáp
středa 9. března 2016, 14:08 - Text: Martina Šaradínová

Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM) přírodovědecké fakulty rozšířilo své přístrojové vybavení a díky tomu posílilo výzkumné aktivity v několika oblastech. Nákup nových zařízení umožnil evropský projekt za zhruba 30 milionů korun.

Projekt Rozvoj výzkumných kapacit RCPTM z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace byl zahájen loni v říjnu a úspěšně skončil v závěru loňského roku. „Díky projektu se nám podařilo posílit kvalitu a urychlit transfer technologií do praxe. Očekávaným přínosem je i větší přenos poznatků z komerční sféry do výzkumu a vzdělávání. Spolupráce s komerčními partnery je pro nás velmi důležitá, v současné době spolupracujeme se zhruba 80 firmami a společnostmi z tuzemska i zahraničí,“ uvedl projektový manažer Dalibor Jančík.

Jedno z vědecky nejvýkonnějších vědeckých center v České republice díky projektu využívá nové přístroje například při vývoji a aplikaci vysoce selektivních a účinných analytických metod na principu chromatografie a hmotnostní spektroskopie, interakci nanomateriálů s biologickými systémy na buněčné úrovni, kvantové korelaci ve fotonových polích či při studiu fotoluminiscenčních vlastností nanomateriálů. Celkem byla posílena infrastruktura v sedmi výzkumných směrech.

RCPTM patří k nejvýznamnějším pracovištím pro materiálový, nanotechnologický, chemický i optický výzkum v evropském i světovém měřítku. Už před zahájením projektu vědci využívali unikátní soubor přístrojového vybavení. Možnost posílit tuto vědeckou infrastrukturu si ale výzkumná instituce nenechala ujít. „Vzhledem k neustálému rozvoji výzkumných směrů i používaných technologií je třeba přístrojové vybavení neustále doplňovat,“ potvrdil Jančík.  

Pracovníci RCPTM se věnují zejména vývoji nanomateriálů a chemických látek, které mohou najít využití mimo jiné v medicíně, biotechnologiích, potravinářství či ochraně životního prostředí. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.