Projekt Centra regionu Haná skončil, práce pokračuje

Ilustrační foto: Tereza Darmovzalová
úterý 7. ledna 2014, 07:22 - Text: Martina Šaradínová

Rozšíření výzkumných kapacit, soustředění vědy a výzkumu na jednom místě i přenos výsledků bádání do praxe byly hlavní úkoly evropského projektu Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum. Univerzita Palackého s partnery jeho realizaci završila na konci loňského roku.

Zhruba 140 vědců díky projektu pracuje v moderních prostorách a s nejmodernějšími přístroji. „Mezi další cíle patřilo posílení vědeckých týmů o kvalitní mladé výzkumníky. Řady vědeckých pracovníků rozšířili molekulární biologové, genetici, biochemici, biofyzici i zemědělci,“ uvedla Martina Špundová z Centra regionu Haná. Přibližně 15 procent stávajících vědců jsou podle ní odborníci ze zahraničí. Posily do budoucna si centrum zajišťuje také tím, že se podílí na výchově mladé generace výzkumníků, zejména studentů přírodovědecké fakulty.

Díky podpoře z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace se v areálu na ulici Šlechtitelů nacházejí čtyři nové výzkumné objekty včetně skleníků. Své místo v nich našly nejmodernější přístroje a technologie včetně vysokorychlostního cytometru, konfokálních mikroskopů nebo automatické linky pro fenotypizaci rostlin.

Od molekul k polním pokusům

Odborníci se věnují základnímu i aplikovanému výzkumu, molekulami počínaje a polními experimenty konče. „Z vědeckých úspěchů pracovníků lze jmenovat například dokončení fyzické mapy krátkého ramene chromozómu 7D u pšenice a identifikace genu řídícího infekci žita houbou Claviceps purpurea, vývoj nové metody pro identifikaci plísňových fytopatogenů pomocí spektrometrie či objasnění mechanismu vzniku některých reaktivních forem kyslíku, které se v rostlinách tvoří za stresových podmínek,“ řekla Špundová.

O efektivní a kvalitní výzkumné práci vypovídá asi 200 odborných článků v impaktovaných časopisech, které se pracovníkům centra podařilo během realizace projektu publikovat. O úspěšnosti přenosu výsledků výzkumu do biotechnologické a zemědělské praxe zase svědčí devět uznaných patentů, několik užitných vzorů a certifikovaná metodika.

Místo pro mezinárodní spolupráci

Centrum působí jako Regionální kancelář pro Evropskou biotechnologickou federaci. Během projektu zorganizovalo dvě mezinárodní konference s názvem Green for Good I a II zaměřené na rostlinné biotechnologie. Centrum získalo také projekt z Národního programu udržitelnosti, peníze může využít na pokrytí významné části provozních nákladů a nové investice v nadcházejících letech.

„Centrum regionu Haná má předpoklady k tomu, aby úspěšně působilo v oblasti rostlinných biotechnologií v regionálním, národním i mezinárodním měřítku,“ prohlásila Špundová.

Na projektu se vedle Univerzity Palackého podílely také Ústav experimentální botaniky Academie věd ČR a Výzkumný ústav rostlinné výroby. Vznik Centra regionu Haná podpořila Evropská unie a státní rozpočet částkou 808 milionů korun.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.